Polisen vittnar om att det den senaste tiden har varit en större oro i Skogås centrum med narkotikahandel och yngre som hänger med äldre kriminella. Och i januari sköts en 15-årig pojke ihjäl inne på en sushirestaurang.

Efter den senaste tidens våldsvåg har polisen i Stockholm beslutat att bevaka flera områden från ovan med drönare, däribland Skogås. Tillståndet gäller hela våren. Dessutom sätter kommunen upp kameror inne i Skogås centrum, på torget och parkeringen.

Mitt i Huddinge är på plats när kameror monteras ovanför entrén mot torget.

– Skogås centrum är utsatt för narkotikaförsäljning, våldsbrott och rån. Kamerorna kommer till för att öka trygghet och trivsel i offentliga miljöer, men också för att förebygga brott och, i det fall brott begås, underlätta polisens utredningar, säger Aza Cheragwandi (S), ansvarig för bland annat prevention och trygghetsfrågor.

Aza Cheragwandi (S) håller i en kamera som ska sättas upp vid Skogås centrum.

Aza Cheragwandi (S) håller i en kamera som ska sättas upp vid Skogås centrum.

Angie Gray

Följs i realtid

I förra veckan sattes det även upp kameror vid Stuvsta station, som varit hårt drabbat av cykelstölder.

– Alla kamerorna kommer att realtidsbevakas. Det kommer att sitta en fysisk person på Södertörns brandförsvar som bevakar alla våra kameror varje dag, året om, säger Aza Cheragwandi.

Alla kameror har dessutom en högtalarfunktion.

– Om en larmoperatör upptäcker att det är våldsverkan på gång eller om man ser en konstig gruppering kommer de att kunna prata med dem. De kan skicka ut ett meddelande och säga att "vi bevakar det här nu, vi ser dig, du är fångad på film, polis är på väg till platsen." Det gäller alla våra kameror, säger Aza Cheragwandi.

Om polisen begär ut filmmaterial måste kommunen lämna ifrån sig det.

Fått avslag i Vårby och Visättra

Polisens kameror ska vara brottsbekämpande medan kommunens kameror ska vara mer brottsförebyggande. Grantorp i Flemingsberg var första offentliga plats i Huddinge där kommunen installerade kameror. Där sattes ett 20-tal kameror upp 2021. Sedan dess har kameror satts upp vid Huddinge station och Stuvsta IP. Men hur många kameror det rör sig om får Mitt i inte svar på.

– Det är sekretessbelagt. Men det är väldigt många kameror som sätts upp nu. Vissa kommer man att kunna se lätt, andra ser man inte lika lätt, säger Aza Cheragwandi.

Kommunen har även ansökt om att sätta upp kameror i Visättra och Vårby, men fått avslag hos Integritetsmyndigheten med motiveringen att brottsligheten inte är tillräcklig omfattande. Besluten har överklagats till förvaltningsrätten.

Aza Cheragwandi (S) ser kamerorna som ett led i det trygghetsskapande arbetet.

Aza Cheragwandi (S) ser kamerorna som ett led i det trygghetsskapande arbetet.

Angie Gray

Flyttar problemet

Ansökningarna om kamerabevakning gjordes under den förra mandatperioden. Både nuvarande Mittenstyret och det tidigare borgerliga styret vill se fler kameror. Men har de någon effekt?

– Den brottsförebyggande effekten råder det delade meningar om, men i det utredande skedet är kameror en överlägsen hjälp. Det kan vara så att det flyttar på brottsligheten, det har vi sett i Vårby där de kriminella har koll på var kamerorna sitter. Men då håller man åtminstone brottsligheten borta från platser där många människor rör sig. Problemet försvinner inte, men man kan flytta det till en mindre olämplig plats, säger Reine Berglund, områdespolis.

Aza Cheragwandi menar att kamerorna ska ses som ett komplement till det förebyggande arbetet.

– Trygghetskameror kommer aldrig kunna knäcka gängkriminaliteten eller stoppa våldet, men förhoppningen är att det kan öka tryggheten och att man i alla fall kan ingripa i god tid.

Ser ni någon risk med att det blir mer övervakning?

– Jag förstår den känslan. Men den riktiga integritetskränkningen utsätts den som blir rånad eller misshandlad för. Vi ska inte installera kameror där de inte behövs, men där vi ser att det begås brott är det är ett sätt att öka tryggheten.

I Skogås centrum pratar vi med Mert, 18. Han tycker att kommunen borde prioritera annorlunda.

– Det är bra för att se vem gärningsmannen är. Men det kommer inte att hjälpa någonting. Brottsligheten kommer fortsätta och eskalera. Det enda som kan hjälpa till i samhället är mer fritidsgårdar, mer bra förebilder och mer resurser i skolan. Kameror och längre straff kommer aldrig hjälpa, tro mig. I stället för att lägga pengar på kameror; lägg pengarna på ungdomarna, säger han.

Vad tycker du om att det installeras kameror i Skogås centrum?

Angie Gray

Fatih Yukseloglu, 20, Skogås:

”Kameror hjälper till att se vad som händer. Jag känner mig inte orolig, kanske är det mer gamlingar eller föräldrar som är oroliga för sina barn. Men det behövs något annat än kameror. Jag tror inte kameror hjälper allt, kanske litegrann att man kan se vem som håller på, men inte helheten.”

Angie Gray

Johanna Hellman, 33, Länna:

”Det är positivt. De som är emot tycker att det är integritetskränkande, jag känner inte så. För mig får det gärna vara kameraövervakning, det som pågår precis i centrum kanske flyttar bort en bit, och det är bra. Jag skulle inte gå här kvällstid. Jag har hamnat här ibland, när jag varit ute och gått med hunden, men då har jag vänt.”

Angie Gray

Lars Kjellin, 84, Trångsund:

”Om man kan stoppa något tycker jag att det är bra. I alla fall kan man uppklara brott efteråt, och det blir ju tryggare då. De som begår brott kanske inte gör det där det finns kameror. Det händer ju tyvärr lite mycket här, det är synd att de tog bort polisstationen härifrån.”

Angie Gray

Elias Periz, 31 Skogås:

”Om det gör skillnad så är det väl bra. Förhoppningsvis kanske det är lättare att identifiera personer när det händer något. Vid tunneln vid pendeltågstationen var det inte kameror tidigare. Nu är det det och det känns lite bättre, då har de koll på var de springer. Men med tanke på all skit som händer känns det som plus minus noll. Om kameran fångar något har det ju redan hänt, men de lyckas kanske få tag på personen.”