Regnet hänger i luften och det är snart dags för dagens första ridlektion på Ponnystall Stockholm på Ingarö. De minsta ponnierna har kommit in från hagen och står och halvsover i väntan på att eleverna ska dyka upp.

– De är väldigt fina, med varandra och med eleverna. Det är för att våra yngsta elever, som är fem till sju år gamla, ska känna sig trygga och få en bra upplevelse, säger Mira Aaltonen, och kliar en av hästarna vid manen.   

Mira Aaltonen och hennes hästar har ett stort stöd. Under onsdagen hade 1 600 personer skrivit på för att rädda kvar verksamheten. Här med ponnyn Lillis.

Mira Aaltonen och hennes hästar har ett stort stöd. Under onsdagen hade 1 600 personer skrivit på för att rädda kvar verksamheten. Här med ponnyn Lillis.

Angie Gray

Chockhöjer hyran

Hon har drivit ponnystallet vid Lemshaga i 15 år men nu kan det vara slut med det. I januari kom en uppsägning av hyresavtalet från kommunen, de tänker inte förlänga det. 

I stället var beskedet till Mira att hon måste flytta ut senast sista juni, och att det ska göras en offentlig upphandling. Fler ska få lämna anbud på att driva ridskola på platsen.

– Jag fick en chock när jag såg upphandlingsunderlaget. De ska ha en årshyra på 1,1 miljoner kronor och jag klarar inte det. 

En digital namninsamling startades i måndags kväll och på ett dygn hade runt 1 500 personer skrivit under för att rädda kvar ridskolan. 

Sedan uppsägningen i januari har Mira Aaltonen försökt få besked om den planerade upphandlingen och vilka krav som ställs men det skulle dröja till mitten av maj innan den kom ut. I går, tisdag, var sista dagen att lämna anbud och Ponnystall Stockholm har skickat in ett anbud.

– Men vi kommer bara kunna betala runt 360 000 kronor per år, så om det inte går att lösa måste jag lägga ner verksamheten.

Kommunen har satt en helt orimlig hyresnivå i förhållande till standarden på anläggningen som hyrs ut, enligt Mira Aaltonen. 

Mira Aaltonen och hennes hästar har ett stort stöd. Under onsdagen hade 1 600 personer skrivit på för att rädda kvar verksamheten. Här med ponnyn Max.

Mira Aaltonen och hennes hästar har ett stort stöd. Under onsdagen hade 1 600 personer skrivit på för att rädda kvar verksamheten. Här med ponnyn Max.

Eva Tonström

Kan inte öka intäkterna mer

En liknande situation uppstod 2020. Då klev kommunen in och stöttade verksamheten genom att ta över hyreskontraktet med fastighetsägaren, familjen Wallenberg, och bidra med cirka hälften av hyran. 

Det kunde göras med motiveringen ”synnerliga skäl”, men det föreligger inte längre, enligt kommunen. Nu sägs avtalet upp eftersom de inte kan stötta en enskild näringsidkare. 

Men enligt Mira Aaltonen har inget ändrats i hennes verksamhet sedan dess.

– Jag kan inte göra mer för att öka intäkterna. Jag kan inte ta in fler hästar och jag kan inte höja priset på ridlektionerna mer, säger hon. 

Ett alternativ, enligt svar från kommunen till Mira, kan vara att ridklubben tar över driften av ridskolan och får ekonomiskt stöd.

Ponnystallet har fått uppskov till sista augusti att flytta.  

Miranda Ahlers (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, står fast vid att kommunen gör rätt som upphandlar ridskoleverksamheten.

– Vi har subventionerat en privat näringsidkare i fem år och det får vi inte göra som kommun, säger hon.

Hur det kom sig att man tecknade en sådan överenskommelse från början med Ponnystall Stockholm kan Miranda Ahlers inte svara på.

Hur ser du på att en ridskola som funnits där i 15 år nu kan tvingas lägga ned?

– Det är såklart jättetrist för alla barn och familjer som rider där, och jag hoppas att Mira kan vara kvar. Men det måste ske på rätt sätt. 

Hur skulle man kunna lösa situationen för ponnystallet?

– Det bästa vore om Mira Aaltonen själv tog över hyreskontraktet och kommer överens med markägaren om en lägre hyra. 

Något som Mira tidigare försökt utan framgång. 

Nästa steg, enligt Miranda Ahlers, om det inte kommer in några fler anbud än Miras, är att kommunen försöker förhandla hyresnivån med markägaren. 

Varför upphandlingen dröjt beror på att det tog tid att få klart alla delar, och när det gäller hyresnivån motsvarar det vad kommunen betalar i hyra till fastighetsägaren, enligt Miranda Ahlers.