Irriterad. Christer Lidgard (C) menar att han har försökt lyfta frågan om rutiner kring skyddsvärda träd i Danderyd - utan resultat. Foto: Privat

Kommunen pudlar efter trädfällning

Tekniska kontoret på Danderyds kommun meddelar att flera felbedömningar ledde till avverkningen av eken i Stocksund. "Jag är personligen mycket irriterad över det här".

  • Publicerad 12:58, 15 mar 2021

Turerna kring den fällda eken i Stocksund fortsätter.

I slutet på förra veckan gick Anna Tengelin Skoog, tekniska kontorets direktör, ut och beklagade avverkningen. Bland annat har man medgett att den fällda eken faktiskt stod på privat mark.

Nu ska rutinerna på kontoret ses över.

– Framförallt vill jag vara tydlig med att vi har gjort ett antal felbedömningar i detta ärende. Det beklagar jag djupt, skriver hon i ett meddelande.

Förra veckan kom det fram att eken i Stocksund avverkats utan samråd med länsstyrelsen eller grannen till trädet.

Kommunen kapade ek utan lov: "Stort kulturvärde"

I samband med det berättade Anna Tengelin Skoog för Mitt i att eken fälldes bland annat på grund av en akut säkerhetsrisk. Nu backar man dock på den punkten.

– Här gjorde vi fel bedömning, i efterhand har det visat sig att situationen inte var akut.

Motion till kommunfullmäktige

Centerpartiets Chister Lidgard, ledamot i tekniska nämnden, menar att situationen hade kunnat undvikas.

– Jag är personligen mycket irriterad över det här. Jag har försökt ta upp kontorets vård av träd i parker och alléer, eftersom jag under lång tid sett att vården av träden inte är bra. Men det har jag inte fått, säger han.

Till nästa kommunfullmäktige, den 22 mars, ska partiet lyfta frågan.

Gruppledare Siv Sahlström (C) vill bland annat se en utredning av kontorets agerande kring eken i Stocksund och nya rutiner kring fällningar av träd i Danderyd.

– Vi vill att träd inte ska fällas utan att det finns ett besiktningsprotokoll från minst en arborist, som det inte tycks ha funnits i det här fallet, och att stora träd inte ska bara beslutas av kontoret utan också i nämnden, säger hon till Mitt i.