Politikerna i Ekerö kommun är kritiska till regionens förslag att lägga ner busslinje 350 som går mellan Ekerö centrum och Fittja.

– Det är väldigt olyckligt. Vi håller på att ta fram ett remissyttrande från kommunens sida om detta, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M).

I den trafikförändringsremiss som trafikförvaltningen har presenterat är busslinjen med som en av möjliga besparingsposter för att tackla ökade verksamhetskostnader och det faktum att resandet fortfarande inte har återhämtat sig efter pandemin.

Justera tidtabellen

– Men det har inte lagts tid på att se över hur tidtabellen kan justeras. Där kan det finnas pengar att spara, säger Johan Elfver.

Linjen har lagts ner en gång tidigare, efter en första testperiod mellan augusti 2019 och 31 mars 2021. Eftersom pandemin inte gav en rättvist måttstock på resandet startade ett nytt test med linjen i augusti 2021. Den testperioden ska pågå fram till årsskiftet men redan nu har trafikförvaltningen kunnat se att resandet ligger på runt tre påstigande per avgång.

Litar inte på bussen

– Det tar tid att bygga upp busslinjer. Det tar tid innan människor vänjer sig vid nya resemönster. Denna busslinje har dessutom kommit och gått, och då vågar folk inte lita på den, säger Johan Elfver.

Även Socialdemokraterna i kommunen är kritiska till förslaget från partikamraterna i regionen.

– Jag har framfört mina åsikter så fort jag hörde om detta och jag ska göra vad jag kan, det tror jag att vi kommer vara ganska eniga om från kommunens sida. Men SL:s ekonomi är ju körd i botten, så jag har förståelse för att något måste göras, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

Är det rimligt att kämpa för att bevara en busslinje som så få använder?

– Då får man se över vilka tider som flest reser, så att arbetspendling kan fungera. Där är jag beredd att ha en större förståelse. Det vore riktigt illa att lägga ner hela linjen. Det är den enda tvärförbindelse vi har.