I flera år har kommunen arbetat med att hindra granbarkborren att sprida sig. Det senaste vapnet i kampen är att gillra fällor mot insekten.

Fällorna består av att de fäller vissa granar som ska likna stormfällda träd och på så sätt locka till sig granbarkborren. Sedan barkas dessa av för att exponera larverna för till exempel fåglar som äter dem.

– Det är ett stort nätverk med olika skogsägare, till exempel Skogsstyrelsen, som jobbar mot granbarkborren. Den här varianten var min kollegas initiativ från början och är en av metoderna som Skogsstyrelsen just nu rekommenderar, säger Cecilia Böhme som är arbetsledare för Naturvårdslaget i Sigtuna kommun.

Liefje är Sigtuna kommuns senaste vapen i kampen mot granbarkborren.

Liefje är Sigtuna kommuns senaste vapen i kampen mot granbarkborren.

Malin Lövkvist

Olika metoder

Sigtuna kommun har testat olika metoder för att få bukt med problemet. Förra sommaren tog de hjälp av hunden Liefje som med hjälp av sin känsliga nos kunde hitta angrepp av granbarkborre. I år ska Liefje få jobba på nytt.

Satsningen mot granbarkborren görs för att behålla granen och arter knutna till den. Varmt och torrt väder gynnar granbarkborren men gör det svårare för granen att stå emot angrepp. Tanken är inte att utrota granbarkborren helt, den är ett också viktigt inslag för den biologiska mångfalden.

– Det tar en eller två säsonger innan man ser om det har gett resultat men förhoppningsvis ser vi en effekt av hundens arbete vid den kommande svärmningen, Jessica Selesi, skogsvårdare i Sigtuna kommun.

Stort angrepp av granbarkborre.

Stort angrepp av granbarkborre.

Malin Nilsson

Sedan 2018 pågår det största utbrottet av granbarkborre som någonsin registrerats. I Sverige har över 31 miljoner kubikmeter granskog dödats sedan dess.

– Den finns inte bara på våra marken utan flyttar sig lite överallt. Vi har stora markägare intill våra marker som har angrepp. Det är klart att man är orolig för de åtgärder som vi gör blir påverkade av andra markägare, säger Jessica Selesi.

Jessica Selesi, skogsvårdare Sigtuna kommun.

Jessica Selesi, skogsvårdare Sigtuna kommun.

Malin Lövkvist