– De har mätt rakt över en skidbacke och för några barn har de mätt en väg som inte finns, säger Karolina Nilvang, en av de engagerade föräldrarna i Väsjön.

De är besvikna över att bygget av Väsjöskolan ännu inte ens har påbörjats, trots tidigare löften, och på placeringen i förskoleklass på Rösjöskolan i Edsberg i höst då den bland annat innebär logistiska svårigheter för många i Väsjön.

https://www.mitti.se/nyheter/skoluppror-i-vasjon/repvdd!AiyKRXsqtfvfDdL8yARu3g/

Den 30 mars hade föräldrarna ett möte med ansvariga tjänstemän och politiker. De hade en lång lista med kritik och nu har de fått skriftligt svar på sina synpunkter och frågor.

https://www.mitti.se/nyheter/politiker-medger-misstag/repvde!twLC5t6CF1erGo1rWpJsQ/

– Vi är besvikna. Det är bara en upprepning av vad de sa på mötet och vi upplever att politikerna inte tar ansvar och inte heller agerar för att säkerställa att barnens bästa tillgodoses, säger Karolina Nilvang.

Skolvägen ska mätas på nytt

I svaret till föräldrarna slår kommunen fast att det inte är realistiskt med en tidigareläggning av Väsjöskolan, och att det inte är aktuellt att – så som Väsjöföräldrarna vill – bereda plats åt deras barn på Vaxmoraskolan med hjälp av paviljonger i anslutning till skolan.

Däremot medger utbildningskontoret att ”två gångvägar felaktigt har använts för att mäta avstånd till skolor”. Den ena vägen finns inte ännu och den andra är inte framkomlig året om.

Man ska nu göra nya mätningar av den så kallade relativa närheten till skolan. Det kan leda till att några av de barn som har placerats på Rösjöskolan faktiskt har rätt att gå på Vaxmoraskolan enligt närhetsprincipen.

I så fall kommer det inte att påverka dem som redan fått ett positivt beslut om placering i Vaxmoraskolan, meddelar kommunen.

– Vi tycker att kommunen som har gjort fel bör se över möjligheten att lösa det med paviljonger i väntan på att Väsjöskolan står klar. Så har de gjort i Ullna i Täby och i andra kommuner.  Det är något som Sollentuna också har förutsättningar att göra, säger Karolina Nilvang.