Omedelbart. Järfälla kommun avslutar med omedelbar verkan alla samarbeten med shiamoskén i Järfälla efter ett beslut från Emma Feldman (M), KSO. Foto: Mikael Andersson / Erik Lejdelin

Kommunen avslutar samarbeten med lokal moské

Järfälla kommun avslutar alla samarbeten med shiamoskén i Järfälla. Detta efter Uppdrag gransknings avslöjande om företrädare i föreningen som gått med på att utföra så kallade "njutningsäktenskap".

  • Publicerad 17:19, 12 maj 2022

Beslutet gäller med omedelbar verkan

Beslutet togs efter uppgifter som framkommit i Uppdrag gransknings rapportering om "njutningsäktenskap". Det innebär att imamer, ofta i utbyte mot betalning, viger kvinnor till män som vill ha tillfälligt sex. Genom att viga personerna blir sexet "halal" och tillåtet inom islam.

Enligt granskningen ska moskén Imam Ali Islamic Center i Järfälla ha varit delaktiga i den här typen av arrangemang.

"Inte öppet för förhandling"

Beslutet om att avsluta alla samarbeten togs av kommunstyrelseordförande Emma Feldman (M) under onsdagsförmiddagen.

– De är en aktör som vi inte på något sätt kan samarbeta med. Det som har bedrivits är rent ut sagt vidrigt och strider mot alla demokratiska värderingar som Järfälla kommun står för, säger Emma Feldman.

Kommunens samarbeten med moskén, som är Sveriges största shiamoské, har varit begränsat. Främst har de varit med i civilsamverkansrådet för integration, ett råd för föreningar, organisationer och religiösa trossamfund. Ett samarbete som nu avslutats.

Enligt Emma Feldman är det inte aktuellt att påbörja något nytt samarbete i framtiden.

– Det är inte öppet för förhandling och beslutet gäller med omedelbar verkan, säger hon.

Fyra företrädare i Järfälla

Uppdrag granskning avslöjar i programmet att flera shiamuslimska imamer i Sverige erbjudit att hjälpa till vid så kallade "njutningsäktenskap".

När två personer från programmet vänder sig till Imam Ali Islamic Center i Järfälla för att gå in i "njutningsäktenskap" i två månader, går en företrädare med på att förrätta vigseln i utbyte mot 1 500 kronor.

Enligt Uppdrag granskning har fyra företrädare från församlingen sagt ja till att förrätta denna typ av äktenskap.

Har fått sparken

Akil Zahiri, talesperson för Imam Ali Islamic Center Järfälla, vill inte kommentera det som framkommit i programmet. På frågan om Järfälla kommuns avslutade samarbete säger han till Mitt i.

– Vår vilja har alltid varit att ha ett bra samarbete med alla organisationer, bland annat kommunen och det är vårt klara ställningstagande. Vi tar det här på största allvar, en utredning har inletts och en grupp arbetar intensivt med detta.

Han hänvisar vidare till Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfunden i Sverige.

– Vi har valt att stoppa bidraget till de föreningar som misskött sig och vi har påbörjat en intern utredning, säger Haider Ibrahim.

Några företrädare från Imam Ali Islamic Center är med i den interna utredning som nu pågår och är inte längre kvar i föreningen bekräftar Haider.

– De är redan sparkade, säger han.

Ministern: Hallickverksamhet

Jämställdhetsministern Eva Nordmark (S), riktar även hon stark kritik mot det som framkommit i programmet.

– Det är upprörande, ren och skär hallickverksamhet, säger hon till Mitt i.

Nu pågår ett arbete för att se över de demokrativillkor för de statlig bidrag som ges till religiösa trossamfund. Enligt Eva Nordmark borde bidragen strypas, men vilka åtgärder utredningen kan innebära kan hon inte kommentera i nuläget.

– Regeringen arbetar intensivt med detta just nu, vad det kommer innebära kommer vi kunna presentera framöver, säger Eva Nordmark.

Talesperson. Akil Zahiri, talesperson för Imam Ali Islamic Center Järfälla, säger att moskén har startat en utredning. Foto: Privat