Knarkfabriken i en kolonistuga i Skarpnäck upptäcktes efter att polisen fick syn på en maskerad kille som åkte elsparkcykel i hög fart på Gamla Tyresövägen i slutet av januari.

När polisen stoppade föraren hittade de hasch och 100 gram amfetamin, en större summa kontanter, men också bilder i telefonen som visade förpackningar med narkotika.

Bilder på stora mängder förpackad narkotika i stugan hittades i förarens telefon.

Bilder på stora mängder förpackad narkotika i stugan hittades i förarens telefon.

Polisen

15 kilo i stugan

Telefonen visade också att mannen på elsparkcykeln hade beställt mat till kolonistugan i Skarpnäck. När polisen knackade på med tillstånd om husrannsakan fanns en man och kvinna i stugan.

"Vid husrannsakan anträffades en större mängd misstänkt amfetamin, vida överstigande gränsen för grovt brott", skriver en av poliserna i en rapport som berättar att stugan stank av amfetamin.

I stugan fanns närmare 15 kilo amfetamin, 75 gram hasch och 297 tabletter zolpidem. Samtliga tre nu dömda har nekat till grovt narkotikabrott.

Föraren: "Blivit pressad"

Mannen på elsparkcykeln har erkänt innehavet han hade på sig under färden liksom annan narkotika i sin bostad.

"Jag har blivit pressad till de här grejerna och jag har inte varit med i någon tillverkning alls", sa mannen i förhör om narkotikan han hade med sig.

En prislista för amfetamin, kokain och hasch i förarens telefon.

En prislista för amfetamin, kokain och hasch i förarens telefon.

Polisen

Mannen i stugan erkände innehav av 67 gram hasch och en mindre mängd amfetamin och kvinnan en mindre mängd amfetamin. Men samtliga tre nekar till kännedom om större narkotikahantering och försäljning.

Utrustning låg öppet

Enligt tingsrätten är det dock klarlagt att samtliga varit involverade i en större narkotikahantering. I domen lutar sig rätten bland annat mot dna-bevisning, liksom fynd av konversationer, prislistor och bilder i telefoner. En del narkotika och utrustning för tillverkning och förpackning låg öppet i stugan.

I kolonistugan tillverkades amfetamin.

I kolonistugan tillverkades amfetamin.

Polisen

Maskin för förpackning av amfetaminet.

Maskin för förpackning av amfetaminet.

Polisen

Mannen på elsparkcykeln får högst straff, fem års fängelse, eftersom rätten anser det klarlagt att han haft en mycket aktiv roll i försäljningen av narkotikan.

Mannen och kvinnan som fanns i stugan när polisen kom får fängelse i fyra år och tio månader. Enligt tingsrätten är det inte klarlagt att de haft full insyn i hela brottsupplägget.

Samtliga tre har missbruksproblem och deras straff mildras något av hänsyn till detta.