Det var fredagen den 14 november som Mitt i Huddinge kunde berätta om förslaget att lägga ner den kommunala hemtjänsten.

Orsaken är att verksamheten har gått back med 150 miljoner kronor de senaste fem åren. Enligt förvaltningens bedömning kommer man inte att lyckas vända underskottet.

https://www.mitti.se/nyheter/huddinge-lagger-ner-kommunala-hemtjansten/reptkm!V4vI6knbwUx52oPe6k@A/

Förslaget har väckt stark kritik. Personal har protesterat, en namninsamling har samlat över 4 000 namnunderskrifter och en Facebookgrupp har startats.

På torsdagskvällen klubbades dock beslutet. Efter ett två och en halv timmes långt extrainsatt möte beslutade vård- och omsorgsnämnden att den kommunala hemtjänsten ska läggas ner.

– Det känns bra att beslutet är fattat, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i vård och omsorgsnämnden.

Utslagsrösten avgjorde

Det var dock ingen majoritet för beslutet. Koalitionen med sina 6 röster röstade för förslaget. Oppositionen – inklusive Sverigedemokraterna – röstade emot med sina 6 röster. Ordförande har då utslagsröst.

Oppositionen yrkade också på att frågan skulle avgöras av kommunfullmäktige, men det avslogs. I fullmäktige har SD en vågmästarroll och hade kunnat fälla förslaget.

Borde inte en så här viktig fråga som berör så många avgöras av kommunfullmäktige?

– Jag respekterar den åsikten, även om jag inte delar den. Jag anser att vi i nämnden ska fatta beslut på grund av det uppdrag som fullmäktige har gett oss. Alla nämnder har fått i uppdrag att avveckla verksamheter som inte har en ekonomi i balans och som inte ser ut att kunna få det i närtid.

"Blir helt förtvivlad"

Totalt har 1 303 äldre hemjtänst i Huddinge. Majoriteten av dem har kommunal hemtjänst; i oktober var det 751 personer.

Mitt i Huddinge talade med en av dem i förra veckan. Stuvstabon Margareta Karlsson, 79, är helt beroende av hemtjänsten. Hon får hjälp sex gånger om dagen.

– Jag är helt ensam, jag har inga anhöriga. De är de enda jag träffar. Jag känner mig jättetrygg med dem, de har nästan blivit som en familj, sa hon.

Hon hade först en privat utförare, men bytte hon till Stuvsta hemtjänst, som drivs av kommunen. Hon vill inte byta igen.

– De hade ett annat bemötande, de var inte alls lika mjuka som de jag har nu. Jag blir helt förtvivlad om det här går igenom. Det känns chockartat, sa hon.

https://www.mitti.se/nyheter/margareta-jag-blir-fortvivlad-om-hemtjansten-laggs-ner/reptkp!7AqPZf@20qXiLelUjJ6MQ/

De flesta förlorar jobbet

Nära 160 personer arbetar inom den kommunala hemtjänsten. De flesta av dem kommer nu att förlora jobbet.

– Det är en julklapp som våra medlemmar inte vill ha, sa Lennart Eriksson, ordförande för Kommunal i Huddinge till Mitt i, i förra veckan.

https://www.mitti.se/nyheter/forslaget-att-lagga-ner-hemtjansten-far-skarp-kritik/reptkp!NZ7WPWLYbrVA9IlNPqWmDQ/

Han ifrågasätter också beslutets motivering.

– Vi har varit i kontakt med enhetscheferna som bedömer att de kommer att ha en budget i balans för 2021. Huddinge har tidigare haft en av de lägsta ersättningsnivåerna i länet.

Även oppositionen har riktat stark kritik.

– Den moderatledda koalitionen sätter sin privatiseringsagenda före de äldres behov av en trygg och säker vård och omsorg. De sänker skatten för motsvarande 27 miljoner kronor samtidigt som de lägger ner den kommunala hemtjänsten för att spara pengar, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledare och oppositionsråd.