I mitten av oktober rapporterade vi om att Hässelby villastads kyrkas församlingshus ska säljas.

https://www.mitti.se/nyheter/forsamlingshem-kan-bli-skollokal/reptjp!zdqlOQWBzkJvvLMtpNNzQ/

Nu har kyrkorådet klubbat igenom försäljningen. Dock ska processen inledas först nästa år, i stället för direkt som det var tänkt från början.

Sex reserverade sig

Sex ledamöter reserverade sig mot beslutet, bland andra flera socialdemokrater. De menar att försäljningen i stället bör inledas först när renoveringen av Hässelby strands kyrka är klar. Då kan församlingshuset användas som evakueringslokal år 2022-2024.

– Vi tycker att det verkar vara ganska oekonomiskt att hyra in sig någon annanstans, säger Robert Fischer (S).

Robert Fischer saknar också en utredning kring om församlingen kan hyra in sina nuvarande barn- och musikverksamheter i huset efter försäljningen.

– Till exempel genom att dela på huset med skolan, det skulle kunna vara en perfekt lösning.

Kan inte utreda än

Kyrkorådets ordförande Arne Genschou, (Borgerligt alternativ), menar att det ännu inte går att utreda hur en ny ägare, som Stockholms stad, och församlingen skulle kunna dela på lokalerna.

— Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB, reds anm) har ju inte lagt något bud än, först då kan vi börja diskutera, säger han.

Arne Genschou menar också att beslutet inte kunde vänta till nästa år, eftersom församlingen i så fall hade behövt göra om sin budget helt för att nå kyrkans ekonomiska mål.

– Då måste vi minska kostnaderna, till exempel genom att minska på personal, säger Arne Genschou.

Kan bli valfråga

En grupp föräldrar till barn som går på förskola, kör och tisdagsklubben i huset hoppades att försäljningen skulle stoppas.

– Vi är besvikna, så klart, säger Elin Stender, en av föräldrarna.

https://www.mitti.se/nyheter/de-vill-ha-kvar-barnverksamheten-i-forsamlingshemmet/reptjC!DA@x5@PhFos6hNyKL0@Gg/

Elin Stender ser en liten tröst i att försäljningen ska inledas först om ett år eftersom det är kyrkoval nästa år.

– Jag hoppas verkligen att det blir en valfråga. Vi vill mobilisera oss mer och funderar nu på vad nästa steg blir, säger Elin Stender.

Robert Fischer (S) hoppas att det här kan öka engagemanget i kyrkovalet.

– Det är fantastiskt att folk visar så mycket engagemang och jag hoppas att det leder till att fler ställer upp i kyrkovalet och blir aktiva inom kyrkan, säger han.