I maj 1953 utnämndes drottning Elizabeth II till ledamot i Serafimerorden av kung Gustaf VI Adolf. I dag, måndag, begravdes hon i London.

Samma dag fördes hennes serafimersköld i procession från Kungliga slottet till Riddarholmskyrkan.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-var-drottning-elizabeth-ii-forsta-besok-i-sverige/repvii!SQznLfJer0EMHD48@t8NA/

Många hade samlats för att se följets väg genom Gamla stan. Två av dem som var där var Barbro och Lydia Korsgren.

– Det är lite festligt, säger Barbro.

– Jag har engelskt påbrå och familjen har pratat mycket om henne på senare tid. Hon var en respektabel kvinna som har gjort mycket för världen. Det är fint att även Sverige har en parad, säger Lydia.

"Lite sagoaktigt"

Riksdagsledamoten Hans Ekström (S) såg kortegen även om det inte var planerat.

– Jag var med när de hade en procession för Finlands tidigare president Mauno Koivisto. Det händer inte så ofta och är fascinerande att se.

Han tycker att det hela såg värdigt ut, även om han tyckte att händelsen i sig var lite märklig.

– Man tänker inte att sådana här ceremonier finns, det är lite sagoaktigt.

"Säger bara bra saker om de döda"

På en bänk nära Riddarholmsbron sitter Crina Toth med sonen Aron. Hon tyckte att det var en högtidlig och allvarlig procession.

Vad tyckte du om drottningen?

– Jag är från Rumänien, vi säger bara bra saker om de döda och minns inte deras dåliga sidor. Men jag gillade hur hon skötte situationen med Charles och hans älskarinna. Annars känns det som att hon mer var drottning än mamma eller farmor till sin familj.

Mellan klockan 12 och 13 ringde Riddarholmskyrkans klocka. Slottets flaggor hängde på halv stång, efter beslut av kung Carl XVI Gustav. Under måndagen var han tillsammans med drottning Silvia på begravningen i London.