2019 var Birgitta Lindvall med och grundade Gretas gamlingar i Sundbyberg.

Snart fem år senare är hon inte nöjd. Utvecklingen går åt fel håll, säger hon. Därför fortsätter hon demonstrera på torget varje månad.

– Oron för klimatet har inte minskat, utan den är stor. Sedan känns det alltid bra när man står och manifesterar.

– Vi kan inte ge upp. Vi måste fortsätta, och sprida budskapet.

Birgitta Lindvall, grundare av Gretas gamlingar i Sundbyberg.

Birgitta Lindvall, grundare av Gretas gamlingar i Sundbyberg.

Alexander Kuronen

När gruppen Klimatvänner i Sundbyberg organiserade en manifestation häromhelgen hakade Gretas gamlingar på. "Bryt bilberoendet" var budskapet då.

En vecka senare är det Klimatvänner som dyker upp på en manifestation ordnad av Gretas gamlingar.

Båda grupperna försöker även påverka lokalt genom samtal med stadens politiker och tjänstemän. Birgitta Lindvall tror på alltmer samarbete mellan Gretas gamlingar och Klimatvännerna.

– För det är lätt hänt att vi dubbelarbetar.

Hög snittålder

Bland de yngre är intresset för klimatet snarare på nedgång, enligt den årliga studien Ungdomsbarometern. Snittåldern hos demonstranterna på Sundbybergs torg gör inget för att utmana den bilden.

Ingmarie Hughes i Klimatvänner önskar sig engagemang från många fler ungdomar.

– Definitivt. För de ska fortsätta med det här arbetet ändå. Det är en oerhörd övervikt på äldre människor som jobbar med det generellt i olika organisationer.

Vad tror du att det beror på?

– Vi kanske vet mer. Men vi har också själva upplevt klimatförändringar. Vi har sett hur det har ändrats.

Ingmarie Hughes, här med Klimatvänner i Sundbybergs grundare Lisa Lindberg, har alltid engagerat sig i miljö och hälsa. "Däremot klimatet, där var det faktiskt Greta som väckte mig", säger Ingmarie.

Ingmarie Hughes, här med Klimatvänner i Sundbybergs grundare Lisa Lindberg, har alltid engagerat sig i miljö och hälsa. "Däremot klimatet, där var det faktiskt Greta som väckte mig", säger Ingmarie.

Alexander Kuronen

Samtidigt har det stormat kring världens mest kända unga klimataktivist. I december kritiserades Fridays for futures grundare Greta Thunberg i de egna leden, för hur hon uttryckt stöd för palestinierna i Israel-Hamas-konflikten.

Behåller namnet – än så länge

Även Gretas gamlingar tyckte att det blev problematiskt att hon så ensidigt fokuserade på Gaza, säger Birgitta Lindvall.

– Därför har vi tagit bort "Fridays for future" från vår logga. Men Greta har varit ett viktigt föredöme. Hon satte i gång det här, så hon är en förebild för oss. Vi tycker fortfarande att hon är värd allt stöd och att det känns helt rätt att heta "Gretas gamlingar".

Det händer att yngre kommer fram till Birgitta och tackar för engagemanget. Däremot har det visat sig svårt att värva ungdomar till gruppen.

Så det kanske ändå kan behövas ett namnbyte, spånar hon.

– Vi vill egentligen vända oss till alla åldersgrupper, men där har vi inte riktigt lyckats nå ut. Vi får se hur vi ska bära oss åt där.

Kan ni starta ett Tiktok-konto?

– Ja men exakt. Vem som ska hålla i det, det vete sjutton. Vi är ju mest gamlingar. Eller bara det, än så länge.