Onsdagen den 6 oktober presenterade den grönblå majoriteten – Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – sitt förslag till 2022 års budget.

De prioriterade områdena är tryggheten, grönområden, skolan, trafiken, äldreomsorgen och klimatet.

Trygghet:

Satsning på 463 miljoner kronor. Bland annat ska över 100 av dessa miljoner användas till fler ordningsvakter, väktare och trygghetskameror samt ett nytt centrum mot organiserad brottslighet.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-ordningsvakter-pa-gatorna-kompenserar-for-polisbrist/repujd!pHvYCEO46AFCakWfDpKxIQ/

Grönområden:

Majoriteten beskriver satsningen på parker och grönområden som ”historiskt stor”. Totalt handlar det om en investeringsökning på 19 procent jämfört med förra året.

– Intresset för friluftsliv och träning utomhus har skjutit i höjden, säger Karin Ernlund (C), gruppledare.

https://www.mitti.se/nyheter/storsatsning-pa-battre-och-renare-stadsmiljo/repuje!cHt8mhAcmRZInn9YlaONZg/

Skolan:

Mer än 500 miljoner kronor satsas på skolan och förskolan, jämfört med förra året. Bland annat finns förslag på att öka antalet undervisningstimmar i skolan, i ämnena svenska och matematik.

– Vi vill öka den lärarledda undervisningstiden för att förbättra skolresultaten. Kvaliteten sitter i lärarna och det är så vi kan bryta utanförskap och ge barn bättre möjligheter, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

Ökningen av antalet undervisningstimmar gäller de kommunala skolorna, och inte friskolorna som har friare tyglar för att lägga upp sin undervisning.

Trafiken:

Under 2022 görs en satsning på 300 miljoner kronor på cykelinfrastruktur, för att den cykelboom som startat under pandemin ska fortsätta.

– Sakta men säkert börjar vi bli en riktig cykelstad, men mycket arbete återstår, säger Daniel Helldén.

https://www.mitti.se/nyheter/nytt-test-stockholms-cykelstrak-ska-fa-egna-farger/repujd!wDgCIlLeI4Pscluy6rXSJA/

Stockholms stad ska köpa in hundratals fartkameror som ska sättas upp vid skolor och förskolor.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-koper-in-egna-fartkameror/repujf!ls@q6wZFl@E@HmsFx@XxXw/

Äldreomsorgen:

En stor satsning på äldre finns med i budgeten för 2022. Bland annat ska åtgärder sättas in för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre. Detta genom att ungdomsbesöken i äldreomsorgen ska bli fler. Tidigare har dessa besök endast varit tillgängliga på vård- och omsorgsboenden (äldreboenden). Nu ska de utökas till att även omfatta stadens servicehus (ett mindre omsorgskrävande typ av äldreboende med hemtjänstinsatser).

– Det här är den största satsningen på äldreomsorg som någon majoritet någonsin gjort i detta hus. Inte ens den inbitna skeptikern kan säga att vi inte satsar på äldreomsorgen, säger Erik Slottner (KD), äldre-och trygghetsborgarråd.

Staden ska också öppna en särskild träffpunkt för äldre som lider av psykisk ohälsa och sociala problem, och det ska avsättas en miljon kronor för att få fler vård-djur på äldreboenden.

Klimatet:

Målet är att Stockholm ska ha en utsläppsfri innerstad till 2030. För att uppnå detta måste Stockholms fordonsflotta elektrifieras.

– Vi är inte emot bil, vi är emot avgaser. Det ska vara låga trösklar till elektrifiering, säger Anna König Jerlmyr (M).

Målet är att alla parkeringsplatser i innerstans parkeringsgarage ska vara elplatser till 2030. I ytterstaden är målet 80 procent till 2030. Totalt rör det sig närmare 100 000 parkeringsplatser.

– Det här ska hända nu, det är nu det här arbetet sätts i gång med en första avstämning 2023. Vi ska få med alla på den här resan för att nå klimatmålet om en utsläppsfri innerstad 2030, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Man ser även över frågan om att få till en differentierad trängselskatt, vilket skulle innebära att elbilar får mindre avgifter.

https://www.mitti.se/nyheter/oppositionen-om-budgeten-man-blundar-for-verkligheten/repujf!H6hFUbf5ftYV@SkWEyHMw/