Framtidsplan. Torget i Kärrtorps centrum håller på att rustas upp och grillen ligger precis intill tunnelbanestation, ett perfekt läge enligt Hikmet Secilmiš, en av de nya ägarna. Foto: Gabriel Melke

Klassiska torggrillen har bytt ägare efter 43 år

Kärrtorps välkända pärla ”Abbes grill” hade samma ägare i 43 år. Nu har Hikmet Secilmiš tagit över stekspaden och satsar på hemlagat.

  • Publicerad 15:57, 26 feb 2021

Det var i höstas som Hikmet Secilmiš tillsammans med en vän tog över ”Abbes grill”, då ägd av en och samma man sedan 1977. Stället behövde en upprustning och i början av året öppnade de upp under namnet 08 Burger och Kebab.

– Vi har gjort en totaltrenovering och byggt en liten yta inomhus så att kunderna ska kunna värma sig medan de väntar på maten, säger han.

Gatuköket, som ligger på torget i Kärrtorp, har kvar en del av det klassiska på menyn som tunnbrödsrullar, men satsar också på egna hamburgare.

Tanken är att när upprustningen av torget är färdig så ska man ansöka om tillstånd för att få ha uteservering.

Hittills har responsen från lokalborna varit över förväntan, trots pandemitid. De har varit välkomnande, stöttande - och kommit med blommor, berättar Hikmet.

– Folk handlar lokalt och har varit superpositiva sedan vi slog upp den 1 januari. Vi måste verkligen tacka dem så mycket, säger han.

Han driver sedan tidigare ett ställe med 08-namnet i Bandhagen och ytterligare ett är på gång.

Nytt namn. Abbes grill på torget i Kärrtorps centrum heter numera 08 Burger & Kebab. Foto: Gabriel Melke

Klassiska grillen har bytt ägare efter 43 år

Kärrtorps välkända pärla "Abbes grill" hade samma ägare i 43 år. Nu har Hikmet Secilmiš tagit över stekspaden, satsat stort - och har högresta ambitioner i sikte.

Klockan är strax innan lunchrush. Hikmet Secilmiš står utanför grillentrén och borstar rent altanen. Han tittar upp.

– Jag förstod direkt att det var du, välkommen!, säger den nyblivne ägaren.

Vi kliver innanför dörren på den svartmålade lilla träbyggnaden. Han kollar ut genom fönstret och pekar med hela handen ut över det som verkar vara en enda stor byggarbetsplats.

– Enligt prognosen är torget färdigt i juni. Det kommer bli så fint och vi kommer ansöka om tillstånd att få ha uteservering där gästerna kan njuta av vår mat och unna sig en glass.

Hikmet köpte i november, tillsammans med sin vän, lokalen som tidigare var känd som "Abbes grill", ägd av en och samma man sedan 1977. Stället behövde en upprustning och de intågande ägarna har satsat stort.

– Vi har gjort en totaltrenovering och byggt en liten yta inomhus så att kunderna ska kunna värma sig medan de väntar på maten.

Menyn är specifik, men ändå bred. Ny, men också gammal.

– Vi gör nu egna burgare, egen mos och blandar dressingarna själva. Men vi har också behållit det gatuköksklassiska som tunnbrödsrullar.

Och responsen från lokalborna har varit över förväntan, trots pandemitid. De har varit välkomnande, stöttande - och kommit med blommor, berättar Hikmet.

– Folk handlar lokalt och har varit superpositiva sedan vi slog upp den 1 januari. Vi måste verkligen tacka dem så mycket.

Det mest populära på menyn är 08-burgaren, med den speciella chilidressingen. Hikmet skakar artigt men bestämt på huvudet när han får frågan om receptet; det är nämligen hemligt.

Vad är det långsiktiga målet nu?

– Förhoppningsvis kan vi expandera till fler platser. Vi har sedan tidigare ett ställe med 08-namnet i Bandhagen och ytterligare en på gång.