Mat. Den nyöppnade restaurangen Ricordi är inspirerad av det italienska köket. Foto: Ricordi

Klassisk italiensk mat i modern tappning på Ricordi

Café Milano har legat i Kungsträdgården i 30 år – men hade svårt att locka middagsgäster. Nu har den klassiska lokalen fått ny inredning och nytt namn. Men ägarna är desamma: Bröderna Daniel och Filip Gulven, grundarna av Brasseriegruppen.

  • Publicerad 06:15, 9 jun 2021

Vi har känt att caféet har varit på dekis så därför valde vi att byta namn

I början av maj slog den italienskinspirerade restaurangen Ricordi upp sina dörrar, i lokalen på Kungsträdgårdsgatan, där Café Milano tidigare låg.

Det är samma ägare, men restaurangen har fått en makeover där designen och inredningen är inspirerad av Harry's Dolce Vita i London. Bakom Ricordi står Café Milanos tidigare ägare, Brasseriegruppens Daniel och Filip Gulven.

– Vi köpte Café Milano redan 2014. Det var mitt stammishak och jag har alltid haft ögonen på lokalen, säger Filip Guven.

När Mitt i Vasastan besöker restaurangen är det ganska lugnt. Några gäster sitter och äter och i köket förbereder sig kockarna för kvällen. En trappa upp, i restaurangdelen är det en dovare belysning, rosa stolar och dukade bord.

Inredning. Inspiration till inredningen på Ricordi är hämtad från Harry's Dolce Vita i London. Foto: Ricordi

– Nere i bardelen är det mer färg och liv. Matsalen upplevs som lite varmare och mysigare, säger Daniel Guven.

Ett par månader av renovering

Den 1 oktober 2020 startade ombyggnationen och nu i början av maj öppnade slog man alltså upp dörrarna..

– Vi ville skapa en modern italiensk restaurang och erbjuda klassiska rätter i en mer modern tappning, säger Filip Guven.

– Till Café Milano kom mest lunch- och teatergäster, till middagstid var det knappt några gäster här. Vi vill ha hit middagsgäster som sitter här en längre tid och äter, säger Daniel Guven.

Matlagning. Öppningen av Ricordi gick över förväntan säger bröderna Daniel (t.v) och Filip Guven (t.h). Foto: Christopher Blanck

Men Café Milano är ett välkänt namn och har funnits i över 30 år. Varför har ni valt att byta?

– Vi behöll namnet vid den första renoveringen. Men vi har känt att caféet har varit på dekis så därför valde vi att byta namn, säger Daniel Guven.

Varför blev det Ricordi?

– Det betyder minnen. Det vi vill att våra gäster tar med sig härifrån är minnet av middagen. Att de kommer ihåg en god maträtt och haft en bra kväll med sitt sällskap, säger Daniel Guven.

Öppningen gick över förväntan

Trots att det har varit tufft att driva verksamheten under pandemin slog öppningen av Ricordi Brasseriegruppens förväntningar.

– Det har varit extremt tufft i pandemin. Både stressigt och svårt att gå runt. Men öppningen gick långt över förväntan och vi är väldigt glada över det.

– Problemet har varit att få hit gäster med tanke på restriktionerna. Men när de börjar släppa hoppas vi att det blir fullsatt varje kväll, säger Daniel Guven.

För de erfarna bröderna är det viktigt att sätta en egen prägel på sin restaurang.

– Vi har varit med och skapat allting själva. Från tavlor på väggarna till detaljer på tallrikarna. Allt har vi varit med och tagit fram, säger Daniel Guven.

– Det är jätteviktigt att vi sätter vår prägel på stället. Sedan är det även viktigt för oss att vi slår gästernas förväntningar när det gäller både maten och upplevelsen, säger Filip Guven.

Brasseriegruppens restauranger

Restaurang Prinsen
Gastroteket Zink
East
Ricordi
Il tempo
Trattorian
Orangeriet
Pontonen
Vigårda
Villa Godthem
La Cucina
Pas d'Art