SLUT. Georg Sörman ska stänga butiken på Sankt Eriksgatan. Foto: Per Brandt

Klassisk herrbutik på Kungsholmen stänger för gott

Georg Sörmans butik på S:t Eriksgatan går i graven. Nu reas hela klabbet ut. Vad som händer med den klassiska neonskylten är oklart.

  • Publicerad 06:00, 26 sep 2021

Företaget grundades redan 1916 och sedan 1937 har Georg Sörman haft butik på S:t Eriksgatan. Men under pandemin tvingades grundarfamiljen att sätta företaget i konkurs. Men ägarna till klädesfirman Grosshandlarn tog över konkursboet och uppgav då att både butiken och klassiska neonskylten skulle leva vidare.

Förra hösten meddelade de nya ägarna att planerade att ändrats. De höll utförsäljning där även delar av  den klassiska inredningen såldes och siktade på att renovera lokalen och bygga om, bland annat med ett eget skrädderi.

Anrik herrekipering blir kvar – men i ny kostym

Men så blir det inte.

Efter att renoveringsplanerna dragit ut på tiden är nu nya affischer tapetserade på skyltfönstren.  Butiken ska stänga helt.

Nu pågår en total utförsäljning av alltifrån hattar, skjortor, kostymer och den anrika inredningen pågår för fullt.

Den 23 december är den sista öppetdagen.

Enligt en av delägarna till Grosshandlarn, Tomas du Rietz, är det en tvist med bostadsrättsföreningen kring renoveringen som är orsaken till att butiken nu stängs helt. Han uppger att han återkommer när det finns besked om den klassiska skyltens framtid.

Georg Sörmans butik i Gamla stan ska däremot drivas vidare som vanligt enligt honom.

Enligt bostadsrättsföreningen har tvisten gällt oenigheter kring vilket hyresavtal som skulle gälla och där de som en del i förlikningen har kommit överens om att butiken stänger till årsskiftet. I ett mail till Mitt i Kungsholmen beklagar de att det inte funkade med den nya hyresgästen och att den anrika butiken upphör. De vill inte kommentera framtida hyresgäster just nu.