Liberalerna i Ekerö har valt att samarbeta med det så kallade mittenstyret, bestående av S, KD och C, något som P4 Stockholm var först med att rapportera om.

Även Miljöpartiet har valt att ingå i det nya styret.  

Fredrik Ohls, gruppledare för Liberalerna Ekerö.

Fredrik Ohls, gruppledare för Liberalerna Ekerö.

Privat

Varför händer detta? 

– Vi fick ett erbjudande om att gå med i mittenstyret med vår sakpolitik. Vi gör det för stabiliteten och för att få till ett majoritetsstyre, säger Fredrik Ohls, gruppledare för Liberalerna i Ekerö till Mitt i.

Förslaget om att Liberalerna skulle ansluta till mittenstyret bestämdes på ett möte tidigare i veckan. Går förslaget igenom innebär det ett nytt styre i Ekerö kommun.

– Jag ser det något som väldigt positivt och är stolt att få vara del av mittenstyret. Jag tror att samarbetet kommer vara bra för Ekerö, blir en förändring av kan det vitalisera demokratin, säger Fredrik Ohls.

Varför ville ni inte vara kvar i samarbetet med M och avtalet med SD?

– Vi har aldrig velat samarbeta med SD. Kanske i sakfrågor men inte i ett styre. Jag tycker inte att de är ett parti som alla andra, de är populister och värvar röster genom att föra negativa utspel, medan vi vill se det positiva.

Enligt Fredrik Ohls får Liberalerna behålla sina viktigaste valfrågor även i det nya samarbetet.

– Till exempel om frågan om Tornhuset och att behålla blandade boendeformer i centrum.

Fredrik Zandrén, gruppledare för Miljöpartiet Ekerö.

Fredrik Zandrén, gruppledare för Miljöpartiet Ekerö.

Iren Bakkerud

"Haft bra samarbete"

Även Miljöpartiet har valt att ansluta till samarbetet.

– Det är för att vi ska få till en majoritet helt enkelt. Vi har också haft ett bra samarbete med Socialdemokraterna tidigare, Fredrik Zandrén, gruppledare.

Socialdemokraterna valde tidigare att inte prata med MP om ett samarbete.

– Vad exakt det berodde på vet vi inte, nu vill man ju forma en stark majoritet helt enkelt.

Under onsdagen hölls ett extrainsatt kommunstyrelsemöte där det avgjordes att frågan om det nya mittenstyret ska tas upp på måndagens kommunfullmäktige.