Förändringarna sker när busslinjen ändrar tidtabell i december. Totalt kommer 19 linjer att läggas ner helt och andra få en glesare tidtabell.

– Att tvingas till neddragningar är inget roligt beslut att ta, men som förutsättningarna ser ut är det tyvärr nödvändigt, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och vd för AB SL och fortsätter:

– Trots ett radikalt minskat resande körde vi full trafik genom hela pandemin vilket inneburit att vår ekonomi varit i obalans sedan 2020.

Tamsons: Alla ord har visat sig falska

Trafikborggaråd Anton Fendert (MP) är inne på samma spår och menar att regionen inte har råd att ha samma trafik som innan pandemin när SL tappat nära var femte resenär.

– Jag hade önskat att vi kunde hålla ut och vänta in att resenärerna hittar tillbaka till kollektivtrafiken, men när regeringen lämnar oss helt utan stöd har vi inget annat val, säger Fendert.

Från oppositionen kommer syrlig kritik. Tidigare trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) hävdar att styrets politik leder till mindre, sämre och dyrare kollektivtrafik.

– Alla vänsterns ord om mer, bättre och billigare kollektivtrafik har visat sig falska, säger Tamsons.

Uppdatering torsdag klockan 11: Ytterligare linjer har lagts till i listan efter.