Kommunfullmäktige har godkänt markförsäljningen, med villkoret att bygget ska starta i år.

– Det är mycket glädjande. De nya kvarteren är en viktig del i arbetet med att vidareutveckla centrala Sollentuna och Tureberg, säger Britt-Inger Kajnäs (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

Det 20 våningar höga Ture torn är en del av de nya kvarter som växer fram där Sollentunamässan låg tidigare. Köpare är AB Borätt och Seniorgården, som ägs av JM AB.

25 procent seniorbostäder

Förutom själva tornbyggnaden kommer fastigheten även ha en lägre del. Totalt ingår cirka 20 000 kvadratmeter med plats för omkring 220 bostadsrättslägenheter, varav cirka 25 procent blir seniorbostäder.

Utöver bostäderna ska fastigheterna innehålla cirka 500 kvadratmeter lokalytor och 930 kvadratmeter som kan bli tillkommande bostäder eller lokaler.

Beslut om bygglov fattades i november och nu är det alltså även klart med köp- och genomförandeavtal.

Tävling redan 2018

Försäljningen till AB Borätt grundar sig på en markanvisningstävling som kommunen genomförde 2017–2018. AB Borätt och Seniorgården AB utsågs då till vinnare och parterna tecknade därefter ett markanvisningsavtal redan i maj 2018.

Köpeskillingen låg då på cirka 188 miljoner kronor, men på grund av det försämrade marknads- och konjunkturläget under 2022–2023 kunde inte köparna fullfölja köpet enligt avtalets villkor.

Mindre kassaklirr

Kommunen valde i det läget att förhandla fram nya avtal med regleringar som man anser är bättre anpassade till dagens marknadsläge.

Det innebär att fastigheten säljs för 149,5 miljoner kronor, nästan 40 miljoner mindre än summan som man enades om 2018.

– Nuvarande försäljningspris tar hänsyn till både rejäla kostnadsökningar inom byggsektorn och den avmattning vi har sett på bostadsmarknaden under de senaste åren. Med beslutet kommer vi nu vidare med att det byggs fler bostäder i ett centralt läge i Sollentuna, skriver kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) i ett mejl till Mitt i.

I kommunfullmäktige beklagade Mia Mulder (V) att försäljningen nu ger ”mindre klirr i kommunkassan” och Peter Godlund (MP) uttryckte viss oro för vad de som förlorade markanvisningstävlingen 2017–2018 ska säga nu när priset sänkts.

Spadtag i mars

Samtidigt var enigheten i fullmäktige stor om att det är viktigt att komma vidare med utbyggnaden vid Malmplan, så ingen reserverade sig mot beslutet.

Försäljningen är villkorad med produktionsstart i år. Det tycks dock inte vara något problem för AB Borätt och Seniorgården. De har meddelat att de planerar att ta det första spadtaget redan nu i mars.