Rasmus Lenefors (S), ordförande i nämnden, kallar beslutet "ett viktigt led i arbetet för att elever ska lära sig mer", rapporterar P4 Stockholm.

Beslutet är en del av den politiska överenskommelsen mellan mittenstyret och Vänsterpartiet.

– Det är fantastisk roligt att den andra av våra 17 reformer i överenskommelse med mittenstyret nu blir verklighet. Barn ska inte gå hungriga i den här kommunen och alla ska ges goda förutsättningar att lyckas med skolan, säger Nujin Alacabek, oppositionsråd för Vänsterpartiet.

Frågan om gratis frukost i skolan har varit het den senaste tiden. I Järfälla har Vänsterpartiet, som vill att alla skolor i hela Sverige ska erbjuda gratis frukost, fått gehör för förslaget och frågan ska utredas av kommunen.

Testas på gymnasium

Men det är inte bara på grundskolenivå som gratis frukost kan få positiva effekter. Danderyds gymnasium har infört ett pilotprojekt med gratis frukost på skolan och förutom att eleverna blir piggare tycks det även minska matsvinnet.

– Det tycker jag vi redan märkt av, och att det är mindre volymer på portionerna på lunchen, har kökschefen Lotta Askeholt sagt till Mitt i tidigare.