Klockan 14 på fredagseftermiddagen skrevs kontrakten på, efter flera månaders förhandlingar: Coop Xtra flyttar in i Ica Supermarkets gamla lokaler, och snart har Akallarborna en matbutik på torget igen.

– Äntligen! Vi är så glada. Det här är bra för Akalla, och för Järva. Det visar också att folk vill vara här. När Ica försvann var det lite av en chock för lokalsamhället, det blev väldigt abrupt och torget blev genast mycket tommare. Nu visar vi att vi satsar på Järva och lokalsamhället, säger Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd, tillika Akallabo.

Det var efter att Christer Sundbom, etableringsansvarig på Coop, i somras läste en artikel från Mitt i Järva om nedläggningen av Ica som bollen sattes i rullning.

Staden hade då varit i kontakt med många potentiella aktörer för att fylla lokalerna, men inte riktigt hittat rätt.

– Jag hörde av mig till Anders, som svarade direkt. Sedan gick det fort. Vi sattes i kontakt med fastighetsägarna, och sedan har vi haft en dialog, det har varit väldigt rakt, produktivt och bra, och nu står vi äntligen här, säger Christer Sundbom.

Christer Sundbom, etableringsansvarig på Coop, Rebecca Rubin, chef för social hållarbarhet och affärsutvecklare på Sveafastigheter, Andreas Stenman, direktör försäljning och kund, Coop, och Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd, utanför lokalerna som snart ska rymma en ny Coop Xtra.

Christer Sundbom, etableringsansvarig på Coop, Rebecca Rubin, chef för social hållarbarhet och affärsutvecklare på Sveafastigheter, Andreas Stenman, direktör försäljning och kund, Coop, och Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd, utanför lokalerna som snart ska rymma en ny Coop Xtra.

Stefan Källstigen

Intensiva förhandlingar

Efter månader av förhandlingar om investeringar, avtal och annat skrevs alltså kontraktet på i dag. De som varit med på tåget är fastighetsägarna Sveafastigheter, som är en del av SBB, Coop och staden.

– Alla har varit fokuserade på att hitta en lösning som vi alla tror på och vet kommer fungera. Av alla livsmedelskedjor vi har haft kontakt med är det Coop som har stuckit ut, dels för att man värnar om det lokala samhället, dels i dialogen i stort. Det har varit tydligt att man vill investera i Akalla, och det hoppas jag Akallaborna kommer märka, säger Anders Österberg.

Nu ska lokalerna rustas innan man kan flytta in. Kyldiskar, kassaapparater, ytskikt och annat ska fixas. Fastighetsägarna och Coop gör investeringar från båda håll.

– När vi stod inför att den gamla hyresgästen skulle flytta ut och lokalen skulle bli tom kändes det inte alls bra. Vi var i kontakt med många potentiella aktörer för att fylla lokalerna, även icke matvaruaktörer, men Coop har verkligen stuckit ut. Den här lösningen känns väldigt bra, vi är väldigt måna om en långsiktig, trygg lösning för Akallaborna, säger Rebecca Rubin, chef för social hållbarhet och affärsutvecklare på Sveafastigheter.

Icas gamla lokaler ska bli Coop Xtra.

Icas gamla lokaler ska bli Coop Xtra.

Stefan Källstigen

Öppnar så fort som möjligt

Sedan Ica lades ner i början av mars har hundratals Akallabor engagerat sig i frågan. Man krävde en ny matbutik, och var upprörda över att ingen plan fanns för lokalerna. I maj meddelade staden att man letade efter aktörer som kunde flytta in.

Sedan dess har många undrat vad som egentligen pågår. Vid ett torgmöte i oktober samlades många upprörda grannar som var upprörda över bristen på svar.

Vad är det som tagit tid?

– En sådan här process tar tid. Vi har haft teknisk besiktning här, vi har haft många frågor. Man betar av, vi har haft många möten och tittat på olika frågor, helt enkelt. Det är inget som egentligen strulat, säger Andreas Stenman, direktör för försäljning och kund på Coop.

Nu kommer arbetet med att rusta upp lokalerna dra i gång så fort som möjligt. Vid årsskiftet ska fastighetsägarna vara klara med sina insatser, sedan lämnar man över till Coop.

– Vi använder befintlig inredning som vi haft på andra platser. Vi kommer bland annat stänga en butik i Skärholmen nu, och kör den utrustning hit. Det gör att hela processen kan gå lite snabbare, annars kan det vara uppemot ett halvårs leveranstid, men så blir det inte nu. Det känns väldigt bra även ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Christer Sundbom.

När kan man förvänta sig att matbutiken öppnar?

– Vi vet inte, det är fortfarande så tidigt i processen. Men innan sommaren, definitivt. Vi försöker öppna så snart som möjligt. Då blir det inflyttningsfest, det kan vi lova!, säger Andreas Stenman.

Coops kontrakt sträcker sig till 31 december 2026, med möjlighet till förlängning.