Kan man tävla i språk? Klart man kan!

International Language Competition hålls en gång per år, där deltagare från grund- och gymnasieskolor i hela Sverige får tävla i moderna språk och svenska.

Allt börjar med en kvalomgång där tusentals elever från runt om i hela landet får göra ett prov och se om deras kunskaper platsar i respektive regionfinal.

– Vi två fick de bästa resultaten i vår skola, och blev uttagna till regionfinalen i Stockholm och mellersta Sverige, berättar Emanuel Malm, som går i 9B på Internationella Engelska skolan i Kista.

Väl på plats i regionfinalen kammade han tillsammans med lag- och klasskamraten Namar Faisal alltihopa, i kategorin engelska för grundskola.

Ni är alltså bäst i regionen på engelska?

– Haha, ja, det kanske man kan säga, i alla fall bland grundskoleelver, säger Namar.

Fick åkta till Malmö

Vinnarna i varje region fick sedan åka till Malmö och tävla i riksfinalen. Emanuel och Namar åkte ner direkt efter nationella provet i biologi.

– Det var några hektiska dagar, men det var kul. I tävlingen kom vi delad fyra, men det var väldigt jämnt, det skilde bara någon enstaka poäng till toppen, säger Namar.

Vad fick ni för slags frågor?

– Det var mycket läsförståelse och situationsbaserade frågor, man skulle välja vilket uttryck som passade bäst in i ett speciellt sammanhang och så. Det var även rena faktafrågor om England, säger Namar.

– Det var faktiskt väldigt komplicerat, det var inte direkt några vanliga ord som en rimlig människa någonsin skulle använda i vardagen, skrattar Emanuel.

Att de både blivit så bra på engelska har att göra med att de går i en skola där undervisningen sker just på det språket, tror de.

– Det gick inte direkt att plugga till tävlingen, då hade vi behövt plugga i flera år, så det handlar om att vi utsätts för engelska här hela tiden, tror jag, även online i den underhållning vi konsumerar och så, säger Emanuel.

– Det blir en god spiral, vi pratar engelska i skolan och får därför bra koll på språket, vilket gör att vi kan konsumera det mesta på engelska utan problem, och på så sätt utsätts vi för det ännu mer, säger Namar.