Tidigare i sommar körde Kicki Bolin av med bilen från Finlandsfärjan efter en semesterresa.

– När vi kör ut med bilen från båten sa det poff, säger hon, och syftar på att mobiltelefonen, en Nokia-telefon av äldre modell, slutade att fungera.

Kicki säger att hon inte förstod vad som hände.

– Är batteriet slut eller vad hände? Men batteriet var ju laddat. Jag fattade ingenting och tänkte att telefonen var trasig.

Hon åkte till butiken där hon köpt telefonen.

Hon fick ett dystert besked.

– Du har 2G, de har tagit bort de masterna, säger Kicki att hon fick som svar.

Alltid haft

Kicki säger att hon alltid haft en mobiltelefon av äldre modell och inte har haft en tanke på att köpa en telefon av nya modell.

– Jag skickar sms, det räcker för mig. Jag går inte omkring och tar bilder hela tiden, förklarar hon.

Butikens besked gav henne inte mycket val.

– Jag fick köpa en ny telefon. Jag var så illa tvungen, säger hon.

Mobiltelefonen är av äldre modell och kopplas upp mot 2G-nätet

Mobiltelefonen är av äldre modell och kopplas upp mot 2G-nätet

Stefan Källstigen

När Mitt i kontaktar operatören som Kicki Bolins mobiltelefon var uppkopplad mot, Comviq som ägs av Tele2, tillbakavisar Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2, att 2G-nätet släckts i Bromma:

– Vi har fortfarande 2G och 3G-näten i drift. Vi har inte börjat med att fasa ut näten, säger han. 

Hos butikskedjan som Kicki Bohlin köpte Nokia-telefonen av, Elgiganten, svarar Linnea Cederquist, pr and communications manager, i ett mejl att butiken har begått ett fel:

"Vi är väl insatta i utfasningen av mobilnätet, men i det här fallet låter det som att kunden har blivit felinformerad kring varför produkten inte längre fungerar. Det är förstås olyckligt och vi beklagar självklart detta. Vi tar med oss den här feedbacken och ser över våra rutiner internt så att det inte ska upprepas", skriver hon.

Kicki Bolin tar beskedet med ro:

– Reaktionen är väl att jag tror på vad folk säger, jag kan ju inte svara emot, jag vet ju inte, säger hon.

Det blir en kostnad för dig att köpa en ny telefon?

– Det får jag ta. Jag vill bara uppmärksamma dem som har äldre telefoner att telefonerna inte kommer att fungera när masterna tas bort.

Oklart antal berörda

Hur många mobiltelefonanvändare som berörs av nedsläckningen av 2G- och 3G-näten är oklart. Mitt i har varit i kontakt med några av de större operatörerna men ingen av dem säger sig ha sådana uppgifter.

Inte heller Konsumentverket har någon uppgift.

– Det är operatörerna som håller på att byta nät och det finns ingen information om. Hur många svenska som har prylar hemma som inte längre kommer att fungera har vi inga siffror på, säger Joakim Lööw på Konsumentverkets presstjänst.

Enligt Joakim Lööw får Konsumentverket inga samtal från allmänheten om nedsläckningen av 2G- och 3G-nät.

– Nej, än så länge är det under avveckling, det är väl när näten är avstängda och när någon köper en produkt som inte fungerar.