Jimi Hendrix solo av amerikanska nationalsången "The Star Spangled Banner" på Woodstockfestivalen 1969 är ett av rockhistoriens ikoniska ögonblick. Kärrtorpsfestivalen blir säkerligen mer städat än Woodstock, men programmet den 2-6 juni erbjuder stor variation. På nationaldagen dyker en svensk gitarrhjälte upp.

Kärrtorpsbon Conny Bloom har turnerat världen över med band som Electric Boys och Hanoi Rocks. På Kärrtorpsfestivalen spelar han med Conny Bloom Band, hans svenskspråkiga soloband. Och på önskan har han utlovat nationalsången på elgitarr i en version som går åt Hendrix-hållet.

– Jag har ju mina musikaliska rötter i 60- och 70-talet, säger Conny Bloom som bott i Kärrtorp i över tio år.

"Kärrtorps egna rockstjärna" säger Reflexens Kajsa Nordin om Conny Bloom.

"Kärrtorps egna rockstjärna" säger Reflexens Kajsa Nordin om Conny Bloom.

Privat

"Tagna på sängen"

De fem dagarna i Kärrtorps centrum inleds med Jazz i Kärrtorp där klubbarrangören Henning Ullén återvänder med sin trio och även Svenska Folkjazzkvartetten ställer sig på scen. Den som vill få plats bör skynda sig till Reflexen på fredagen.

– Klubben har haft fullsatt med lapp på dörren, säger Kajsa Nordin som är producent på Teater Reflex som arrangerar festivalen tillsammans med Svenska Bostäder och Kärrtorps företagarförening.

Fjolårets festival pågick i tre dagar och lockade storpublik.

– Vi blev nästan lite tagna på sängen. Många ville stanna hela dagar för att titta, säger Kajsa Nordin.

Kajsa Nordin och Kent Ekberg på Reflexen som jobbar med scenprogrammet som går från Taube och Gärdestad till flamenco och västafrikansk musik.  "Vår ambition är att få med influenser från hela världen" säger Kent Ekberg.

Kajsa Nordin och Kent Ekberg på Reflexen som jobbar med scenprogrammet som går från Taube och Gärdestad till flamenco och västafrikansk musik. "Vår ambition är att få med influenser från hela världen" säger Kent Ekberg.

Angie Gray

Publiken får chansen

I år sänker arrangörerna utescenen något och bygger dessutom en lite större läktare. Dessutom vill man involvera besökarna mer genom workshops i anslutning till konserter. Det gäller exempelvis söndagens flamenco och västafrikanska musik och dans liksom måndagens balkanmusik som erbjuder publik att kliva upp för jam.

– Publiken ska inte bara bli konsumenter, säger Kajsa Nordin.

Detsamma gäller aktiviteterna för barn. De får bland annat bygga båtar i trä som sjösätts i fontänen och barnen får även en egen liten scen med tillhörande "teaterdirektör" och utklädningslåda. Arrangörerna vill bort från standardkonceptet "hoppborg för barnen".

– Vi anstränger oss som fan för att även barnen ska skapa, säger Reflexens konstnärlige ledare Kent Ekberg som också regisserar nationaldagens pjäs som utspelar sig på ett tvätteri som förr fanns i Kärrtorp.