Kaos i trafiken när SL stängde av tåget

Ersättningsbussarna dök eller gick inte att hitta till vid Danderyds sjukhus. SL och operatören Transdev fick stora problem när Roslagsbanan stängdes för sommaren.

  • Publicerad 11:07, 7 jul 2022

Man hade stora problem att få fram trafiken till rätt ställe

Det var på midsommarafton som SL övergick till sommartrafik. Samtidigt stängdes Roslagsbanan av.

Tågen ersätts med bussar från Danderyds sjukhus.

Men trafiken kom inte igång ordentligt förrän vid lunch. Mitt i har pratat med läsare som fick ge upp efter att bussen missat tre avgångar.

– Man hade stora problem att få fram trafiken till rätt ställe under förmiddagen, säger Andeas Strömberg på SL:s presstjänst som riktar en ursäkt till resenärerna för alla uteblivna avgångar.

Skyltningen har inte fungerat

Han uppger också att Transdev anlitat en underleverantör för att få fram förare till ersättningsbussarna.

– Det har utbildats ett antal förare som normalt inte kör i SL-trafiken.

Resenärer. Angelica Halme från Kragstalund var på väg till Gröna Lund från Kragstalund med sin familj, mamma Isa (tv) och barnen Tindra, 7 (th), Alva, 4 och Albin 1,5. Foto: Anton Kyhlbäck

Ett annat problem har varit att skyltningen till ersättningsbussarna inte fungerat.

– Folk sprang runt och letade hållplatser och det gick inte att klura ut var vi skulle gå av. Personalen sa att de inte fått någon information, berättar en Åkersbergabo som skulle till Enebyberg i midsommarhelgen.

Andreas Strömberg på SL beklagar att det varit svårt att hitta.

– Vi har förstått att resenärerna upplever att det varit problem med skyltningen. Man ska kunna följa anvisningarna och det måste vara tydligt så att resenärerna förstår vart de ska.

Åkersbergabon fick till slut hämtas med privat bil i Roslags-Näsby. Han har svårt att förstå SL:s planering.

– Vem kommer på att sätta in ersättningsbussar på midsommarafton, den stora reshelgen? Det är ju ett monumentalt feltänk, säger han.

Önskar bättre information

Kent Törnblom, som Mitt i träffar när han kliver av vid Danderyds sjukhus, önskar sig bättre trafikinformation.

– Det står inte om bussen är sen i appen eller visas på informationstavlorna, säger han.

Det håller Angelica Halme från Kragstalund i Vallentuna med om.

– Det är jättetrist att behöva åka buss och det blir fler byten. Man får nästan alltid plats med barnvagn på Roslagsbanan, men det är inte lika enkelt på bussen, säger hon.

Vidar Åkesson och Felix Sandberg åkte från Vallentuna till Danderyds sjukhus. – Det är tråkigt med avstängningar varje sommar, säger Vidar Åkesson. Foto: Anton Kyhlbäck

På väg. Kent Törnblom som reser med ersättningsbussen önskar bättre information från Transdev och SL. Foto: Anton Kyhlbäck

Inställda avgångar

Stora problem med ersättningsbussarna under midsommaraftonen. Trafiken kom igång vid lunchtid. SL kan inte uppge hur många avgångar som ställdes in.

På lördagen ställdes 8 av 644 avgångar och på söndagen ställdes 10 av 644 avgångar in.

Vardagar ska ske 844 avgångar per dygn. SL uppger att "situationen förbättras även om vårt mål är att inga turer ska behövas ställas in."

Källa: SL:s presstjänst

Visa merVisa mindre

Problem. Transdev fick stora problem med ersättningsbussarna när Roslagsbanan stängdes för sommaren. Foto: Anton Kyhlbäck