Den 24 juli begärdes en känd rappare från söderort häktad på sannolika skäl misstänkt för övergrepp i rättssak och för involverande av en underårig i brottslighet, rapporterar SVT. Han är nu häktad, efter att Svea hovrätt avslagit överklagan.

Enligt SVT är rapparen känd av polisen och tidigare dömd för flera grova våldsbrott, som misshandel.

Det var vid Rågsvedstorget den 18 juli som rapparen greps, efter att ha anvisat ett antal unga att begå brott samtidigt som polisen hade span på honom. Sedan den 1 juli i år är det straffbart med upp till fyra års fängelse att involvera barn och unga i brottslighet, och rapparen är den andra att begäras häktad för brottet.

Sommaren – en riskfylld tid

Trots den nya lagen så ökar risken för att unga rekryteras till kriminella gäng under sommarlovet, då färre väktare är i tjänst och skolor och fritidsgårdar är stängda. Det tror lokalpolisen i söderort.

– Det är många barn som inte åker iväg på semester eller har planerade aktiviteter, det är oftast behagligt och enkelt att vara utomhus oavsett tidpunkt på dygnet, säger Andreas Lindfors från lokalpolisområde Globen.

Även Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta, menar att risken för rekrytering av unga är större under sommaren.

– Faran för rekrytering till gäng finns hela tiden, oavsett årstid, men det är klart att risken blir större när det är sommarlov och många ungdomar glider runt på stan. Vi skulle gärna ha mer resurser men vi behöver också ha semester.

Risk med sociala medier

Skärholmspolisen har pekat ut Sätra som en särskild riskzon för nyrekrytering denna sommar. Men Andreas Lindfors vill inte peka ut någon särskild ort i lokalpolisområde Globen.

– Den mest utsatta platsen är olika sociala medier. Där kan även kontakt inledas och sedan fortsätta med fysiska möten. Även platser som skolgårdar, parklekar och badplatser fungerar ofta som mötesplatser. Om vi ser unga vara på fel platser vid fel tid så kontaktar vi socialtjänst och föräldrar.

Under sommaren har polisen en instats vid namn "BF sommar" med personal som arbetar förebyggande, främst med fokus på ungdomar.

Var uppmärksam

– All yttre personal har ungdomsfokus i dag och prioriterar att kontrollera platser där vi vet att ungdomar uppehåller sig. Man är alltså uppsökande och har stort intresse över vilka ungdomar som hänger med vilka, säger Anderas Lindfors.

För att få en överblick över områden som kan vara särskilt oroliga vill polisen få tips från allmänheten, vilket går att göra via telefon eller genom polisens hemsida. De vill även att föräldrar ska hålla ett extra öga på sina barn.

– Som vuxen är det viktigt att ha koll på var ens barn vistas, vilken umgängeskrets som barnets har. Det är väldigt viktigt att vara uppmärksam på hastiga förändringar i barn och ungdomars beteende och uttryckssätt, säger Anderas Lindfors.