Efter över 60 år i Solna har Arvid Nordquist nu öppnat ett nytt kafferosteri i Järfälla. Det var i slutet av maj som det nya rosteriet i Jakobsberg officiellt drog i gång produktionen.
Vid Aspnäshusen, uppe på kullen mittemot rosteriet, bor Gun Stråth. Här har hon första parkettvy över det nya kafferosteriet.
– Där var det skog, säger hon och pekar mot rosteriet.
– Jag tycker nog ändå det var snyggare med skog.
Hon oroar sig för att rosteriet kommer dra till sig stora fordon och tyngre trafik. Och för att röken från rosteriet ska komma in i hennes sovrum.
– Jag bor högst upp i huset här. På nätterna måste jag ha det öppet för att inte dö. Då skulle jag vara så glad om de inte eldar rätt in i min balkong.
Gun Stråth bor längst upp i en av lägenheterna i Aspnäshusen. Från sin balkong har hon sett hur det nya rosteriet har vuxit fram "Byggnaden är inte ful i sig men det är inte så att jag sitter på balkongen och njuter", säger hon.
Stefan Källstigen
Delade meningar
Grannen Klas Ove Kindlund är desto mer positiv.
– Jag ser snett över rosteriet och jag är inte ledsen eller blir störd. Nu när Saab försvinner så är det bra att kommunen får ett stort företag till sig.
Något som båda kan komma överens om är att kaffe luktar gott.
– Jag dricker sex koppar om dagen, det är inga bekymmer där. Men jag vet inte hur den där röken påverkar mig. Det har jag inte en aning om, säger Gun Stråth.
Gun Stråth och Klas Ove Kindlund är grannar. I bakgrunden skymtar rosteriet. Klas Ove tycker inte att rosteriet stör. "Jag tycker det var ruffigt när det var skog. Det var skräpigt där i området", säger han.
Stefan Källstigen
Jobbar med smaksättning
Enligt Gabriella Nordquist, projektledare för driftsättningen i Jakobsberg, är röken från produktionen inte är farlig. Rökgaserna passerar genom flera skikt av reningsutrustning. Det görs även regelbundna mätningar av röken genom ett externt företag.
– Det man kan reagera på är kaffedoften men med den moderna reningsteknik vi kommer använda blir det mindre här än i Solna.
Eftersom alla ugnar och rostmaskiner är nya måste de se till att hitta den rätta temperaturerna. Just nu pågår det smaksättning av kaffet inne i rosteriet.
– Vi vill försäkra oss om att vi har en precis lika god smak här i Järfälla som vi haft i Solna. Med tiden kommer vi börja rampa upp produktionsvolymen och komma i gång med fullskalig produktion.
Att flyttlasset gick till just Jakobsberg var av flera anledningar. Dels för hålla ihop personalen, produktionen och kontoret på en och samma plats. Dels för att lätt kunna ta emot leveranser av råkaffe som kommer från Gävlehamn.
– Allt det gjorde att Järfälla blev en jättebra plats för oss, säger Gabriella Nordquist.
Inget kaffe kafé
Pekka Remes är en av byggarbetarna vid rosteriet. Han står och ser på när en ny gräsmatta läggs framför rosteriet. En sista touch innan exteriören står klar.
– Det är många som går förbi här och tycker det är jättefint och luktar gott. Många pensionärer som vandrar här önskar att de kunde ta en fika, säger han.
Gabriella Nordquist delar bilden av att responsen varit övervägande positiv.
– Det är många som tycker det är spännande och vill veta vad vi håller på med här. Såklart finns det vissa som är oroliga för att det blir störande. Vi jobbar aktivt med att se över hur vi kan ha så lite buller och doft påverkan som möjligt.
I dag är inget kafé eller en affär i anslutning till rosteriet något som det planeras för.
– Det är en jättekul idé, tyvärr inget som är planerat i nuläget men det borde vi titta på.
Anläggningen i Järfälla kommer gå parallellt med den befintliga i Solna fram till årsskiftet då allt ska vara flyttat till Järfälla.