Likt tidigare år kommer Köpmangatan, Väster- och Österlånggatan att lysas upp av julbelysning i vinter. Detta trots att det för någon månad sedan inte såg ut att bli av, vilket Mitt i tidigare skrivit om.

– Det är så jäkla kul för alla som bor och jobbar här, turister och stockholmare, säger Anita Fink Knudsen, ordförande i Gamla stan i samverkan.

Julbelysning i 70 år

I 70 års tid har julbelysning livat upp gator, torg och gränder i Gamla stan, tack vare ideella krafter.

Under pandemin gjordes det möjligt med ekonomiskt stöd från Visit Stockholm.

När det bidraget i år uteblev var julbelysningen hotad, då de ideella krafterna tröt efter pandemins slag mot ekonomin. Men genom Mitt i:s artikel uppmärksammades detaljhandelsföretaget Clas Ohlson om problemet.

– Gamla stan i julskrud är en av Sveriges viktigaste besöksplatser och en symbol för hela landet. Det är en plats dit alla är välkomna att känna julstämningen. När vi förstod att julbelysningen i Gamla Stan var hotad bestämde vi oss att hjälpa till, säger marknadschefen Helena Holmström.

Hemlig plats

De kontaktade Gamla stans företagarförening och Gamla stan i samverkan – och ett samarbete har inletts.

– Vi hade inte fått belysningen på plats utan att få pengar. Det handlar om sexsiffriga belopp, men Clas Ohlson tar hand om det och praktikaliteter med tillstånd som måste sökas. Det är fantastiskt, säger Anita Fink Knudsen.

Granar ska även placeras ut i stadsdelen och smyckas med batteribelysning.

– De har även mer muskler vad gäller lågenergilampor så det blir ännu mer belysning än förra året.

Energisnåla lampor

En fjärde, än så länge hemlig plats ska även dekoreras i år.

Lamporna ska vara på plats nästa vecka, lagom till att julmarknaden på Gamla stan öppnar. De ska lysa fram till tjugondag Knut.

– Ljuset är betydelsefullt för så många under de mörka vintermånaderna, inte minst här i Stockholms hjärta. Clas Ohlson är precis den viktiga pusselbit som saknades. Ett klockrent och väldigt roligt samarbete med många aktörer involverade, säger Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarförening.

Med anledning av rådande läge understryks att energisnåla led-lampor används. Elkostnaden för perioden räknas uppgå till ett par tusenlappar.

https://www.mitti.se/nyheter/mork-vinter-vantar-julbelysningen-i-gamla-stan-hotad/repvjg!7DcKjLN0gWTDrEHYJK7bg/