Skinnpaj, solnaslang och ett jädra drag.

Jerry Williams är för många synonymt med rock n roll, en genre han ägde på scener och i folkparker på 70- och 80-talet ihop med sitt band Roadwork.

Vid sin bortgång den 25 mars 2018 hade han lirat i nästan 60 år.

Men superstjärna var inget epitet "Jerka" kände sig hemma i, född på en kökssoffa i en etta på Huvudstagatan och sin arbetarklassbakgrund trogen livet ut.

– Han var en helt vanlig person. Den samma när man träffade honom privat som när han gjorde tv-intervjuer eller stod på stora scener. Gick hellre ut med hunden än på kändispremiär, säger Rosa Sundahl, fotograf och gift med Roadwork-medlemmen Peder Sundahl.

Rosa Sundahl minns en omtänksam person med stor integritet. Nu har hon samlat ihop föremål och fotografier som visas upp på Folkets hus.

Rosa Sundahl minns en omtänksam person med stor integritet. Nu har hon samlat ihop föremål och fotografier som visas upp på Folkets hus.

Mikael Andersson

Hon ligger bakom den minnesutställning om Jerry Williams som visas på Folkets hus 20-22 mars. Scenkläder, foton, turnéaffischer och mycket mer visas.

Samma vecka spelar Roadwork här för att hylla sina forne bandkamrat (i Folkets hus Jerry Williams-rum, var annars?). Biljetterna sålde slut snabbare än ett gitarriff, men i skrivande stund finns plåtar till extrainsatta onsdagsföreställningen kvar.

Folkkär – och försenad

Med och lirar för "Jerka" är en annan Solnagrabb, född i Vireberg och mångårig Huvudstabo.

– Det kommer bli kanon! Jag kände direkt att vi måste göra det här i Solna och inte i stan någonstans. Man är inte stockholmare när man kommer från Solna, det är en jäkla skillnad, säger artisten Robert Wells.

Han är uppvuxen med Williams musik och var 23 bast när han fick chansen att göra ett par sommarturnéer med idolen och bandet.

– Jerka var ofta sen till gigen, han sov hela dagen och fick åka fruktansvärt fort på hojen för att hinna. Men varje kväll när vi skulle börja lira var det som att tåget startade. Det var en speciell stämning att stå på scen med Jerka. Han var allas vår idol, kung i parkerna.

Jerry Williams gästar Robert Wells Rhapsody in Rock-turné 2002. "Det var en speciell stämning på scen med Jerka".

Jerry Williams gästar Robert Wells Rhapsody in Rock-turné 2002. "Det var en speciell stämning på scen med Jerka".

RIR Events

Få artister föräras den uppskattning som Jerry Williams fick, menar Robert Wells.

– Folkets kärlek var enorm. Jag minns en gång när vi blev stoppade i turnébussen av polisen. Vi hade kört för fort och jag tänkte "nu ryker körkortet". När vi berättade att vi lirade med Jerka sken de bara upp och sa "Vad trevligt! Åk vidare".

Show i Solna C

Jerry-yran i Solna inleds nästa helg när Roadworks spelar i Solna Centrum. Solna kulturskola deltar i showen och en miniutställning visas på inomhustorget.

Det kommer att märkas att en legendar hyllas, intygar Sindy Youssef, kulturansvarig på Folkets hus.

– Jerry Williams är en del av Solnas historia. Därför känns det kul att den äldre generationen får chansen att hylla honom samtidigt som den yngre får lära känna honom. Världen har Elvis Presley, vi har Jerry.