18 medelålders män från ett antal kommuner i norrort drog till Kanada i mars med ett tydligt mål – att lyfta veteran-VM-guldpokalen i Väsby Legends grön-vita hockeydress inför en fullsatt, jublande arena. 

Och det höll hela vägen.

– Det känns bra, det är knappt man har landat i att det gick så bra. I synnerhet sedan man hållit på med det här sedan sex års ålder är det kul att sluta så här, säger forward och kapten Arne Carlsson, nyligen hemkommen efter äventyret.

Lagläkaren Christer de Wahl och Arne Carlsson med guldbucklan.

Lagläkaren Christer de Wahl och Arne Carlsson med guldbucklan.

Privat

Väsby Legends, som spelade i åldersklassen 50+, fick möta fyra lag i lika många matcher. Första matchen mot Österåker Mariners präglades av jet lag och spelkvaliteten blev därefter.

I andra matchen mötte laget Val d´Or från Quebec, som enligt Arne Carlsson var ett gäng busar som gav tjuvnyp och käftade mest hela matchen.

– Att matchen inte slutade med mer än ett brutet finger och ett krossat kindben var ett under. Men Pär Berg tejpade fingret och körde vidare. 

Tredje mötet stod mot Langley Bears från Vancouver, spelare med god skridskoåkning och teknik.

– Dock saknades precisionen i avsluten och vi kunde vinna med hela 10-2.

 Pär Berg, Patrick ”Trisse” Sundin och Joakim ”Wassen” Wassberger i Väsby Legends.

 Pär Berg, Patrick ”Trisse” Sundin och Joakim ”Wassen” Wassberger i Väsby Legends.

Privat

Sista matchen skulle komma att bli helt avgörande. Ukkometsot från Jyväskylä i Finland var, precis som Väsby Legends, obesegrade inför den sista omgången. Seriefinalen blev således en VM-final eftersom tävlingsformen var en rak serie, på grund av ett sent återbud från Team Ukraine.

– Finnarna var det relativt sett bästa motståndet – de var duktiga såväl individuellt som lag betraktat. Enligt de själva var de förhandsfavoriter till titeln. Men vi grejade det! En mycket välspelad match där vår målvakt gjorde sin livs match och ”stod på huvudet”.

Hur firade ni guldet?

– Några hoppade in i en stor limousin och åkte några varv runt stan med Sven-Ingvars på högsta volym och drack champagne.

Stödet hemifrån har känts hela vägen till Kanada. Inte minst via instagramkontot, där laget körde en digital line up samt strösslade med både mer eller mindre seriösa inlägg – som träningsmanifestet "How to become World Champion at the age of 50", med Edward Blom som uppläsare av ljudboken.

Hann ni med något mer än hockey?

– Efter firandet blev det lite sightseeing i närområdet. Några åkte till Whistler Mountain, några höll sig till centrala Vancouver medan några åkte och fiskade lax i Squamish River. Vi hade tio helt underbara dagar i en vacker och trevlig stad.

Patrick ”Trisse” Sundin och Peter Larsson vågade sig ut i grizzlybjörnland.

Patrick ”Trisse” Sundin och Peter Larsson vågade sig ut i grizzlybjörnland.

Privat

Tänker ni försvara titeln om fyra år eller är det over and out?

– För många i laget var detta "slutstationen" på en lång karriär. Trasiga knän och ryggar har fått göra en sista kraftansträngning men nån gång måste det ta slut. Och vilket slut det blev, säger Arne Carlsson, som dock lämnar en dörr lite på glänt.

– Man ska aldrig säga aldrig...