Väsby Legends, som de kallar sig, skulle egentligen varit med redan 2020, men turneringen har successivt flyttats fram på grund av corona.

– Jättekul att det äntligen blir av. Vi har ett bra lag och bör kunna prestera på hög nivå. De allra flesta har ett förflutet inom Väsby Hockey på ett eller annat sätt, berättar forward och kapten Arne Carlsson.

Arne Carlsson från Upplands Väsby är taggad på att ta hem guldet i Kanada.

Arne Carlsson från Upplands Väsby är taggad på att ta hem guldet i Kanada.

Privat

Den 18 mars lyfter flyget med 18 medelålders män från flera kommuner i norrort mot det stora äventyret på andra sidan Atlanten. Och de har tränat flitigt både på is och i gymmet.

– Vi spelar några vänskapsmatcher nära avresan för att kalibrera matchtempo och spela ihop kedjorna. De spelare som haft för hög fettprocent har satts på sträng diet och ordinerats extra träning. Kroppen kan rasa snabbt om man slarvar med mat och träning som 50-plussare, säger han och skrattar.

Andreas Paulsson, Jonas Öberg, Pär Berg och Per Lindeberg i omklädningsrummet. 

Andreas Paulsson, Jonas Öberg, Pär Berg och Per Lindeberg i omklädningsrummet. 

Privat

Förutom kapten titulerar han sig reseledare och kommunikationsansvarig.

– Du skulle bli förvånad om du visste hur mycket handfast vägledning som en grupp medelålders män behöver...

Lag från hela världen

Under sex dagar möter de lag från hela världen.

– Det kittlar lite extra att få ”lugga” kanadicker och finnar på liten rink. Men ska vi gå hela vägen för att knipa guldmedaljen så krävs det att man är tänd och fokuserad oavsett motståndare.

Och det finns resurser. Väsby Legends kan räkna in ett antal spelare som tidigare huserat i Väsby Hockeys A-lag: Peter Lundström, Andreas Paulsson, Pelle Eklund, Tomas Åsell (nu head coach), Jonas Öberg, Patrik Sundin (Mats Sundins storebror) samt Joakim Wassberger.

Andreas "Pålle" Paulsson från Upplands Väsby.

Andreas "Pålle" Paulsson från Upplands Väsby.

Privat

– Jag förväntar mig att alla i laget kommer att prestera på toppen av sin kapacitet och att vi ska få lyfta pokalen i den grön-vita dressen inför en fullsatt, jublande arena. Möjligheten att få titulera oss världsmästare resten av våra liv är en skaplig motivator.

Men ärligt talat, har ni någon chans på guldet?

– Absolut! Vi är många som nyligen fyllt 50, så inom åldersklassen är vi ett ungt lag. De flesta är 47–50, rena ungtupparna.

Själv är han i princip född och uppvuxen på Vilundavallen, sedermera Vilundahallen och Renew Arena. Han slog ut sin första framtand på uterinken 1975, såg Pelle Lindbergh bli uppsnurrad av "Musen" och "Masen" då han vaktade Hammarby-buren och han glömmer inte heller när Janne Bohlin och Kenta Engdahl retade gallfeber på Örebros ”miljonkedja” med Krobbe Lunberg, Hardy Nilsson och Martin Karlsson.

– Vilka tider det var! Hela Väsby kretsade kring hockeyn och det var allt som oftast ”lapp på luckan” vid hemmamatcherna.

Arnes pappa, Janne Carlsson, spelade i Väsby och övergick efter sin aktiva karriär till att bli klubbens ordförande. Det blev naturligt att hänga vid rinken.

– Själv spelade jag i Väsby från pojklag upp till J20 innan värnplikt och civilt arbete gjorde att jag fick nöja mig med spel på något lägre nivå. 

Vad betyder det för Väsby Hockey som förening att kunna samla upp forna spelare till en gemenskap?

– Jag tror att det är jätteviktigt. Juniorer och A-lagsspelare ser att det finns nåt meningsfullt och glädjefyllt efter den aktiva karriären. De allra flesta spelare är överens om att det faktiskt är roligare med veteranhockey än med ”seriös” junior- och A-lagshockey. Att det känns festligare att lira bortamatch i Vancouver än i Segeltorp är ingen hemlighet.

Välkomstbrev från ambassaden.

Välkomstbrev från ambassaden.

Privat