Vattenodling. Bladgrönsaker som sallad, spenat, mangold och kål passar bäst att odla akvaponiskt. Foto: Stefan Källstigen

Ja till utbyggd vattenodling

Johannas stadsodlingar, som odlar grönsaker i vatten, har fått förhandsbesked om att få bygga ut sin anläggning i Markim. Men mycket är ännu oklart.

  • Publicerad 12:11, 13 dec 2021

Mitt i Vallentuna besökte företaget tidigare i höstas, när de just fått in fem miljoner från en investerare.

Nu har de fått förhandsbesked av bygg- och miljötillsynsnämnden om att få bygga en större akvaponisk anläggning intill.

Vd Thomas Bjelkeman Pettersson välkomnar beskedet men säger också att en del problem behöver lösas innan planerna blivit verklighet.

"Liknar inget annat"

– Det är bra. Men det är en massa parametrar vi ska få ihop. Vi behöver tillgång till el, vatten och bra transporter.

Thomas Bjelkeman Pettersson kan ännu inte svara på när anläggningen är klar.

– Vi för diskussioner med investerare för vi har inte såna pengar själva. Vi tror att vi har ett av de bästa sätten att odla akvaponiskt men det har aldrig gjorts riktigt så här förr. Den anläggning vi planerar liknar inget annat i världen.

Det är belysningen som drar mycket el.

Gröna blad

– Våra lampor är de effektivaste som finns. Sen är frågan hur stor skala man ska ha för att det ska löna sig. Det måste vara viss skala för att funka.

Företaget satsar främst på bladgrönsaker.

Har ni några kunder än?

– Ja, vi har ett antal restauranger och lokala gårdsbutiker som handlar av oss. Vi siktar på restaurangbranschen, där finns ett uppdämt behov av bra lokala produkter året om.

Akvaponi

Grödorna växer i bassänger med näringsrikt vatten.

Näringen kommer från fiskodlingar i samma anläggning.

Resurskrävande metod eftersom belysningen kräver mycket el.

Källa: Ann-Helen Meyer von Bremer, lantbruksskribent

Visa merVisa mindre