Först fick Vanadislunden en bom vid infarten, nu har staden fått ja till ordningsvakter i parken. Foto: Christopher Blanck

Ja till ordningsvakter i Vanadislunden

Störningar längst Sveavägen och kring Vanadislunden är en del av livet för de boende i området. Nu, efter en lång kamp, har ansökan om ordningsvakter i Vanadislunden äntligen godkänts. Varje kväll kommer vakterna röra sig i området för att få bukt på problemen.

  • Publicerad 12:17, 23 jun 2021

Petra Gardos Ek (M), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, är nöjd över beslutet. Foto: Stockholms stad

Stockholm stad har tidigare ansökt om att ordningsvakter ska få verka kring Vanadislunden och Sveavägen, vilket nu har beviljats av polisen. Området omfattar Vanadislundens södra gräns på Frejgatan och den sydvästra gränsen vid Sveavägen.

Idén att stoppa ungas krökfester fick nobben

– Vi har kämpat i drygt ett år och nu efter allt slit har vi äntligen fått resurser och verktyg för att stoppa hemskheterna och störningarna som sker längst Sveavägen och Vanadislunden. Vi gör det för att medborgarna ska kunna sova om nätterna, säger ordföranden i Norrmalms stadsdelsnämnd Petra Gardos Ek (M).

– Jag är väldigt glad över att man får se resultatet av allt slit vi gör för att hjälpa medborgarna som bor och störs i området. Sedan kämpar vi vidare med fler lösningar med detta är en bit på vägen.

Ordningsvakterna har vissa polisiära befogenheter och kan ingripa vid ordningsstörningar och brott, samt avhysa personer.

– Goda nyheter, vi får steg för steg nya förordningsområden i stan. Så detta är väldigt välkommet givetvis, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

"Goda nyheter" säger Erik Slottner (KD) om ordningsvakter i Vanadislunden. Foto: William Persson

– Det är ett område där allmänhet, polis och parkeringsvakter vittnar om otrygghet och störningar.

Tillståndet gäller mellan klockan 22 och 03, alla dagar i veckan.

Ytterligare ett beslut som gör att stökigheterna kring Vanadislunden kan minska är att polisen kommer kunna utfärda böter direkt på plats till den som spelar hög och störande musik. Detta beslut togs av riksåklagaren under onsdagen.

– Det är helt fantastiskt att polisen får möjlighet att bötfälla direkt på plats så att de kan agera direkt. Det kan ge en signaleffekt att man kanske inte ska vara där och störa då man annars kan bli tagen av polisen och få böter, säger Petra Gardos Ek.

Beslutet gäller från den 1 juli och boten för störande musik blir 1000 kronor.