Stockholm stad har tidigare ansökt om att ordningsvakter ska få verka kring Vanadislunden och Sveavägen, vilket nu har beviljats av polisen. Området omfattar Vanadislundens södra gräns på Frejgatan och den sydvästra gränsen vid Sveavägen.

https://www.mitti.se/nyheter/iden-att-stoppa-ungas-krokfester-fick-nobben/repufu!8UaWzVEVaMllN4hMimytiw/

– Vi har kämpat i drygt ett år och nu efter allt slit har vi äntligen fått resurser och verktyg för att stoppa hemskheterna och störningarna som sker längst Sveavägen och Vanadislunden. Vi gör det för att medborgarna ska kunna sova om nätterna, säger ordföranden i Norrmalms stadsdelsnämnd Petra Gardos Ek (M).

– Jag är väldigt glad över att man får se resultatet av allt slit vi gör för att hjälpa medborgarna som bor och störs i området. Sedan kämpar vi vidare med fler lösningar med detta är en bit på vägen.

Ordningsvakterna har vissa polisiära befogenheter och kan ingripa vid ordningsstörningar och brott, samt avhysa personer.

– Goda nyheter, vi får steg för steg nya förordningsområden i stan. Så detta är väldigt välkommet givetvis, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

– Det är ett område där allmänhet, polis och parkeringsvakter vittnar om otrygghet och störningar.

Tillståndet gäller mellan klockan 22 och 03, alla dagar i veckan.

Ytterligare ett beslut som gör att stökigheterna kring Vanadislunden kan minska är att polisen kommer kunna utfärda böter direkt på plats till den som spelar hög och störande musik. Detta beslut togs av riksåklagaren under onsdagen.

– Det är helt fantastiskt att polisen får möjlighet att bötfälla direkt på plats så att de kan agera direkt. Det kan ge en signaleffekt att man kanske inte ska vara där och störa då man annars kan bli tagen av polisen och få böter, säger Petra Gardos Ek.

Beslutet gäller från den 1 juli och boten för störande musik blir 1000 kronor.