Rädda Ryssbergen trotsade snöslasket och demonstrerade utanför stadshuset mot planerna på uppåt 600 bostäder och verksamhetslokaler i Ryssbergen.

Inne i värmen framhöll Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Nackalistan att hela området borde göras till naturreservat.

Saftkalas eller bensinstation

– Lyssnar ni på oss i Nackalistan och övriga oppositionen kan vi om 20 år bjuda er på saftkalas i en grönskande skog. Går ni med och röstar ja kommer ni stå med era barnbarn och förklara fördelarna med att rösta fram en bensinstation fem minuter från en tunnelbaneuppgång, sa Nackalistans oppositionsråd Mikael Carlsson.

”Äntligen i mål”

Men såväl Alliansen som Socialdemokraterna var för.

”Vi går äntligen i mål med detaljplan för att bygga 500 lägenheter i Ryssbergen och samtidigt inrätta ett naturreservat av återstående mark på 13 hektar”, skriver kommunalrådet Mats Gerdau (M) på Facebook.

Oppositionsrådet Alva Dahn (S) medger att ”planerna att bebygga Ryssbergen har varit svåra att ta fram” men är ändå positiv.

– För att bygga en kommun där fler får chansen att leva och bo i Nacka så är detaljplanen i Ryssbergen trots allt en bra lösning,