”I Erstavik bedrivs skogsbruk med kalhyggen, en verksamhet som har stora negativa effekter för naturen och frilufts­livet”‚ skriver Vänsterpartiet i sin motion. Partiet vill att Nacka kommun ska betala markägaren, familjen af Petersens, i utbyte mot att fler träd sparas i skogen.

– När man kalhugger all skog blir all skog lika gammal och då gynnar man exempelvis granbarkborren som trivs på stora granplantage, men har mycket svårare att hävda sig i en blandskog. Det kostar lite mer att spara mer skog och det tycker vi är värt att betala för, säger ­Tomas ­Ottosson (V).

Men på kommunfullmäktiges sammanträde den 16 oktober röstade en majoritet av politikerna i kommunfullmäktige ner Vänsterpartiets förslag. 

– Skogsvårdsstyrelsen har godkänt avverkningen och då är det inte mycket kommunen kan göra. Vi tycker ju också att man ska bygga mycket i trä och någonstans måste ju virket komma ifrån, säger kommunalrådet Peter Zethreaus (M).

Förhandlar nytt avtal

Träden längs blå spåret riskerar att försvinna. ”Skogen är avverkningsanmäld så vi vet inte hur länge den står kvar”, säger Tomas Ottosson (V).

Träden längs blå spåret riskerar att försvinna. ”Skogen är avverkningsanmäld så vi vet inte hur länge den står kvar”, säger Tomas Ottosson (V).

Tomas Ottosson

Nacka kommun och mark­ägarens avtal, som bland annat ger Nackaborna rätt att använda badplatserna i Erstaviksområdet, löpte ut vid årsskiftet. Parterna ­förhandlar nu om ett nytt avtal. Det nya avtalet kan också omfatta överenskommelser om skogsvård. 

– Överlag bygger avtalet på den goda relationen kommunen har med markägaren. Att i ett sådant läge gå in och förbjuda markägaren en massa saker vore inte bra. Men när det handlar om uttag av skog och sådana saker förväntar jag mig en ambitionshöjning, säger Peter Zethraeus.

Trots att motionen röstades ner var Tomas Ottosson nöjd att frågan diskuterades.

– Det är ju nästan omöjligt för Vänsterpartiet att få igenom en motion i kommunfullmäktige. Det sitter i Alliansens dna att rösta nej. Men det är ju ett väldigt bra förslag som jag tror att de kommer att genomföra ­någon annanstans. Jag tycker att naturfrågor är för viktiga för att försöka göra politiska poänger av dem. Skal­baggarna skiter i om det är Vänsterpartiet eller Alliansen som räddar dem.