Mellan Esplanaden och Landsvägen ska Vasagatan bli en så kallad sommargågata med grönska och större uteserveringar – ett samarbete mellan staden och fastighetsägare i området.

– Det är ett koncept vi har tittat på i några år och tanken är att det ska bli en liten oas för sundbybergarna, säger Stefan Bergström (C) stadsmiljökommunalråd.

Invigning i juni

Gatan blir Sumpans första sommargågata vilket innebär att inga bilar ska köra på den – ett koncept som redan finns på flera gator i Stockholms stad.

Målet är att Vasagatan invigs som sommargågata till midsommar och att den fortsätter att vara sådan åtminstone över hela sommaren.

– Under allt stök med förberedelserna för järnvägsarbetet är det här något vi vill ge tillbaka till sundbybergarna, säger Stefan Bergström som hoppas på en "italiensk piazzakänsla".

Inga beslut ännu

Inga politiska beslut har klubbats om sommargågatan vars utformning just nu arbetas fram av staden. Några detaljer är därmed inte spikade. Men så kallade fickparker som finns i andra delar av staden kan till exempel hamna på gatan tillsammans med större uteserveringar.

– Man tittar också på hur man kan skapa trevliga saker för barn och få in grönska också, säger Stefan Bergström.

Ett dussintal parkeringar kommer att ryka på den centrala gatan under sommaren.

– Det är alltid en balans att väga olika intressen mot varandra. Men om 12-15 bilar försvinner och tusentals människor kan uppskatta ytan är den ekvationen lätt, säger Stefan Bergström.

Park med aktiviteter

Ett stenkast bort, mellan Vasagatan och Löfströms allé, ska Fabriksparken dessutom bli en "sprudlande oas" enligt Skandia Fastigheter som just nu anlägger en pop-up-park med en mängd aktiviteter.

Förutom padel blir det styrketräning, yoga, pingis och basket i Fabriksparken. Allt det beräknas öppna före sommaren.

– Utöver de fasta stationerna har vi planer på att aktivera upp ytan med food trucks, tillfälliga matmarknader, träningspass och mycket mer, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter i ett pressmeddelande.