Sommarsugen Sundbybergspolitikern Stefan Bergström (C) vid Vasagatan som skall bli en bilfri sommargata. Foto: Stefan Källstigen

Italiensk torgkänsla när bilar tas bort

Italiensk piazzastämning – det är målbilden för Vasagatan som blir utan bilar i sommar. "En oas för sundbybergarna", säger Stefan Bergström (C).

  • Publicerad 01:15, 30 apr 2021

Mellan Esplanaden och Landsvägen ska Vasagatan bli en så kallad sommargågata med grönska och större uteserveringar – ett samarbete mellan staden och fastighetsägare i området.

– Det är ett koncept vi har tittat på i några år och tanken är att det ska bli en liten oas för sundbybergarna, säger Stefan Bergström (C) stadsmiljökommunalråd.

Invigning i juni

Gatan blir Sumpans första sommargågata vilket innebär att inga bilar ska köra på den – ett koncept som redan finns på flera gator i Stockholms stad.

Målet är att Vasagatan invigs som sommargågata till midsommar och att den fortsätter att vara sådan åtminstone över hela sommaren.

– Under allt stök med förberedelserna för järnvägsarbetet är det här något vi vill ge tillbaka till sundbybergarna, säger Stefan Bergström som hoppas på en "italiensk piazzakänsla".

Inga beslut ännu

Inga politiska beslut har klubbats om sommargågatan vars utformning just nu arbetas fram av staden. Några detaljer är därmed inte spikade. Men så kallade fickparker som finns i andra delar av staden kan till exempel hamna på gatan tillsammans med större uteserveringar.

– Man tittar också på hur man kan skapa trevliga saker för barn och få in grönska också, säger Stefan Bergström.

Ett dussintal parkeringar kommer att ryka på den centrala gatan under sommaren.

– Det är alltid en balans att väga olika intressen mot varandra. Men om 12-15 bilar försvinner och tusentals människor kan uppskatta ytan är den ekvationen lätt, säger Stefan Bergström.

Park med aktiviteter

Ett stenkast bort, mellan Vasagatan och Löfströms allé, ska Fabriksparken dessutom bli en "sprudlande oas" enligt Skandia Fastigheter som just nu anlägger en pop-up-park med en mängd aktiviteter.

Förutom padel blir det styrketräning, yoga, pingis och basket i Fabriksparken. Allt det beräknas öppna före sommaren.

– Utöver de fasta stationerna har vi planer på att aktivera upp ytan med food trucks, tillfälliga matmarknader, träningspass och mycket mer, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter i ett pressmeddelande.

På en gågata gäller

På gågator och gångfartsområden lämnar alla fordonsförare företräde åt gående och inget fordon får föras med högre fart än gångfart. På en gågata får motordrivna fordon inte köras annat än för att korsa den eller om det handlar om:

Varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan, transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan, transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan eller transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.

Källa Transportstyrelsen/NTF

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Efter förra veckans nedgång – fler Solnabor testar positivt

Nyheter Men smittspridningen fortsätter minska i Sundbyberg Efter förra veckans försiktigt glädjande siffror i Solna har smittspridningen åter gått upp, visar färska siffror från Folkhälsomyndigheten. I Sundbyberg fortsatte smittan att minska för andra veckan...torsdag 6/5 15:49

Slarv med upphandlingar kan ge miljonböter

Nyheter Konkurrensverket drar Sundbyberg till domstol Sundbybergs stad har slarvat med upphandlingar av städtjänster och nu kräver Konkurrensverket att staden betalar en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.onsdag 5/5 11:21

Gäng med munskydd rånade tonåring

Nyheter Omringade och slog I Rissne blev en tonåring omringad av flera personer med munskydd som slog och rånade honom.tisdag 4/5 20:17