Det var under en rutininspektion som upptäckten av mögelsporer gjordes i tälthallen bakom Renew Arena, den täckta isrink som även kallas B-hallen. Det var främst lukten som fick inspektörerna att reagera och gå vidare med en saneringsutredning, som pågår just nu.

Enligt ett första utlåtande från bygg- och miljökontoret är det "kraftigt förhöjda värden av mikroorganismer i grusbotten som utgör underlag till isbanan samt omkringliggande material i tälthallen."

– Det är väldigt oklart hur det här har uppstått. Vi vet inte heller omfattningen än, eller vad det kommer att innebära för isföreningarna. Men det är högst beklagligt, säger Andrea Möllerberg, (VB), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Nu håller tälthallen stängt.

– De vill inte att någon ska befinna sig där. Vi hoppas att utredningen blir klar snart, så att vi kan få reda på vad som hänt och vad vi kan göra åt det, säger Andrea Möllerberg.

Invigdes 2017

Tälthallen, som byggdes och invigdes så sent som 2017, används av både konståkare i Upplands Väsby Konståkningsklubb, UVKK, samt av Väsby Hockey.

https://www.mitti.se/nyheter/ny-isplatta-och-talt-over-uterinken/repdpnqaD!pRhD@h42bvPasp1XS19g/

– Nu får vi helt enkelt tränga ihop oss i stora ishallen tills utredningen är klar. När det är säsong är ju B-hallen fullt utnyttjad, så det är klart att det här ändå är ett problem, säger Andrea Möllerberg.

– Som tur är så är vi i Väsby lyckligt lottade, vi har ju två rinkar. Men naturligtvis är det här väldigt olyckligt, särskilt nu när säsongen just dragit i gång.

Tälthallen håller stängt under saneringsutredningen, minst till vecka 44.