Mitt i har rapporterat om protesterna mot shiamosken Imam Ali Islamic Center i Järfälla. Och I fjol bröt kommunen allt samarbete med moskén efter Uppdrag granskning avslöjande att moskén arrangerade så kallade "njutningsäktenskap".

– Det var helt oacceptabelt och beslutet står fast, säger kommunalrådet Aphram Melki (C).

SD vill riva moskén

Nu vill SD stoppa och riva moskén som de påstår är antidemokratisk, har täta kopplingar till den iranska regimen och sprider islamism i Sverige.

– Kommunen kan använda sig av expropriering och ta tillbaka marken. En sådan här typ av expropriering har visserligen aldrig prövats och är ett underligt sätt att lösa det på, men vi måste åtminstone pröva det rättsligt, säger ordförande Jonathan Fritzdorf (SD).

Men förslaget saknar rättslig grund och är ingen sak för kommunen, menar Aphram Melki.

– Att köpa fastigheter för att de ska rivas ligger knappast i kommunens kärnverksamhet. Finns det underlag mot moskén utgår jag från att våra nationella myndigheter och regeringen agerar.

Aphram Melki (C), kommunalråd i Järfälla.

Aphram Melki (C), kommunalråd i Järfälla.

Erik Lejdelin

Frågan splittrar oppositionen

Lennart Nilsson (KD) var en av de som riktade kritik SD:s förslag.

– Sverige är en rättstat. Man kan inte bara riva byggnader för att man vill det. Det är Järfällas medborgare som går i moskén och det finns inga bevis för att församlingen ska ha tagit emot pengar från Iran eller att de skulle vara Irans bas i Sverige, säger Lennart Nilsson.

Moderaterna står inte bakom förslaget att riva moskén, men de tycker att styret är naiva i frågan.

– Styret och Lennart Nilssons naivitet i frågan gör mig frustrerad och besviken. Som kommun ska vi inte legitimera det som pågår där och jag anser att man ska verka för att verksamheten inte ska finnas kvar i vår kommun, säger Emma Feldman (M).

Kopplingarna till Iran

Marken som moskén ligger på samt byggnaden ägs av församlingen, vilket gör att kommunen inte har rådighet att stänga verksamheten.

Säpo ger ingen kommentar till Mitt i men Myndigheten för statligt stöd till trossamfund (SST), som betalar ut pengar till moskén, bekräftar att de i sin dialog med Säpo inte hört något som bekräftar påståendena.

– Vi menar att om Säpo väljer att stänga ner verksamheten så har det gått för långt, vi vill att man agerar nu, säger Jonathan Fritzdorf (SD).