Förutom den befintliga tekniken med visuella kameror och värmekamera testas och utvecklas på Dalarö, sedan november förra året, AI-teknologi för drönare som används för sök.

– Med AI ökar man chansen för att hitta en människa, säger Hans Hedin, insatschef och styrelseordförande Svenska räddningsdrönare.

För att den artificiella intelligensen ska kunna se skillnader mellan personer, djur och föremål så behövs träning i att känna av svensk natur. Förut kunde den till exempel inte känna av snö.

– Vi lär den att se skillnad på hav, skogar, sädesfält och kalhyggen. Även hur människor ser ut på olika sätt i naturen, som sittande, gående, liggande och simmande, säger Hans Hedin.

Först i Sverige

Sveriges räddningsdrönare är den enda sökorganisationen i Sverige som har den operativa förmågan att använda AI för automatisk detektering av personer på marken.

– Det är viktigt att utveckla AI eftersom chansen att hitta någon ökar, avslutar Hans Hedin.

Jarno Puustinen, grundare av Svenska räddningsdrönare, arbetar till vardags med skadedjur och kom på den här idén under sin föräldraledighet 2018.

– Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa människor. Vi började med att hjälpa sökorganisationer med att hitta personer, men nu söker vi även efter djur åt privatpersoner, säger han.

1 400 frivilliga

Ryktet har spridit sig och flera drönarpiloter har anslutit. I dag är de cirka 1 400 frivilliga. Bor man inom tio mil från sökområdet så kallas man in.

– Alla flyger gratis och på sin fritid. Så vi kan inte lova att vi har personal jämt, det beror på vilka som har tid. Vi har flest piloter i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Jarno Puustinen.

Ger resultat

Drönare i luften är ett komplement till den sökinsatser på marken.

– Vi kan hjälpa till och utesluta områden där de inte kan gå, förklarar Jarno Puustinen.

Svenska räddningsdrönare söker efter ungefär en till två människor och lika många djur i veckan.

– De flesta som vi söker efter försvinner från Stockholm och nedåt i landet. Vi har gjort stora sök där vi har haft 10–12 drönare som har sökt i flera dagar, ser Jarno Puustinen.

Utöver sökning av djur och människor hjälper de till med att förebygga skogsbrand i Tyresta nationalpark. Från luften kan de se rök i ett tidigt skede.

I september hoppas de att drönare med AI ska kunna vara utvecklat i större omfattning för att söka efter människor.