Företagets idé om att bygga bostäder var i ett tidigt skede. I dialog med stadsbyggnadskontoret hade Stendörren tagit fram ett förslag som utöver flerfamiljshus och radhus också innehöll bland annat strandpromenad, badplats, fruktodlingar, handelsträdgård, djurhållning, kafé och portaler till naturreservatet.

It seems that you don't have a PDF plugin for this browser. Click here to download the PDF file.

Bild: Equator. En tidig skiss visar bebyggelse placerad på olika platser i området. En del av dem innanför strandskyddsområde.

Equator

Men enligt den rödgröna majoriteten är idéerna för bostäderna problematiska. Därför gav man avslag.

– Stora delar av planområdet omfattas av strandskydd, och bebyggelsen placeras i ett område med höga naturvärden, säger Cecilia Obermüller (MP). ledamot i stadsbyggnadsnämnden och ordförande i stadsdelsnämnden.

Hus står öde

 I området finns flera förfallna hus som står öde. I beslutet om avslag skriver de rödgröna att de uppmanar markägaren och staden till fortsatt dialog om hur byggnader kan användas för olika verksamheter och om hur området kan utvecklas för att locka fler besökare.

Den borgerliga oppositionen ville att Stendörren och stadsbyggnadskontoret skulle få fortsätta arbetet med att ta fram en detaljplan. I ett särskilt utlåtande skrev oppositionen att man gärna ville se ett större inslag av småhus i området.

"Jag är besviken"

Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, menar att bebyggelse skulle kunna uppföras med hänsyn till både naturvärden och kulturmiljö.

– Jag är besviken. Vår idé var ett större inslag av småhus som vi tänker skulle kunna genomföras med en ekologisk profil med inspiration av Understenshöjden intill Kärrtorps IP och planerade Skarpa By.