Bussbolaget Nobina beskrev det i slutet av året som att problemet hade ökat stort. Det kastades då föremål mot bussar främst kvällstid vid Tyresö skola, men också vid Strandtorget nära Strandskolan, som Mitt i Tyresö skrev om.

I år har hittills inte problemet varit stort.

– Det är definitivt lugnare nu än under hösten, säger Malin Säker när Mitt i Tyresö pratar med henne.

Kastade smällare mot buss

Då var det över två månader sedan – den 5 januari – som det hände senast. Den torsdagen tryckte ungdomar på knappen för att stanna trafiken vid ett trafikljus nära Tyresö skola och kastade sedan små raketer mot bussens framruta, berättar Malin Säker. De ska sedan ha flyttat sig till en rondell och kastat smällare när bussen senare körde förbi där.

– Det var en väldigt jobbig incident för föraren.

Ingen trafik har dragits in

Bussbolaget poängterade i december att linjer eller turer kunde dras in av säkerhetsskäl om problemet inte upphörde.

– Vi har inte behövt dra in någon trafik, säger Malin Säker.

Problemet brukar generellt öka under loven, enligt henne. Under sportlovet var det däremot lugnt.

– Det är väldigt positivt att vi hade ett lugnt lov men det är för tidigt att säga att problemet är löst. Vi fortsätter vår samverkan.

Väktare patrullerade

Samverkan hon syftar på är den Tyresö kommun sedan tidigare har tagit initiativ till för att jobba proaktivt med trygghetsrelaterade problem. Nobina är med på veckomöten med bland andra kommunen, polis, församling och bostadsbolaget Tyresö bostäder.

När problemet ökade i höstas kontaktade bussbolaget även skolor som gick ut med information till föräldrar och SL satte in patrullerande väktarbilar.

– Jag tror att nyckeln är samverkan mellan olika parter i samhället, säger Malin Säker.