Bussbolaget Nobina har under hösten haft problem med föremål som kastats mot SL-bussarna i Tyresö Strand.

– Vi har sett en stor ökning av både ägg och stenar som kastas mot våra bussar. Häromveckan hade vi en kollega som fick ägg och dessutom fyrverkerier kastade in i bussen, säger Hannes Holmér på Nobinas pressjour.

Problemet har främst uppmärksammats vid hållplatsen utanför Tyresö skola, men även nära Strandskolan vid Strandtorget och inträffat framför allt under kvällstid mellan klockan 20–22.

– I början av november utsattes en busschaufför för stenkastning sent på kvällen vid Strandtorget och fick framrutan på bussen spräckt. En annan buss fick samma kväll sin destinationsskylt spräckt.

Enligt Nobina handlar det om ett ungdomsgäng på 7–10 personer i åldrarna 13–18 år som utför brotten.

Men enligt polisen finns ingen misstänkt.

– Vi har inga bra signalement. Man tror att det är ett antal elever då det har inträffat utanför skolan, men vi vet inte om de faktiskt går i någon av skolorna, säger kommunpolis Magnus Mohlin.

"Fullständigt livsfarligt"

Nobina ser allvarligt på det återkommande problemet.

– Det handlar inte bara om pojkstreck, utan det är fullständigt livsfarligt att kasta saker på en körande buss. Det räcker att föraren blir rädd eller tappar fokus så kan det inträffa riktigt allvarliga saker, oavsett om det är ägg eller stenar man kastar.

SL:s trygghetscentral har nyligen infört förstärkt närvaro kring Tyresö skola för att motverka stenkastningen. Nobina har även informerat Tyresö kommun samt rektorn på skolan och hotat dra in linjerna om problemet inte upphör.

Informerat vårdnadshavare

– Vi känner till att det har inträffat stenkastning mot buss i Strandområdet vid olika tillfällen och tidpunkter under dygnet. Kommunen har skickat ut allmän information till vårdnadshavare på Tyresö skola samt informerar uteaktörer i Tyresö om händelser som sker i kommunen, säger Isa Strandberg, brottsförebyggande strateg i Tyresö kommun. 

– Det finns inget alternativ att tumma på säkerheten när vi redan har problem som halka under vintern. Det finns platser i landet där vi utsatts för liknande händelser och faktiskt tvingats dra in både turer och linjer av säkerhetsskäl, säger Hannes Holmér på Nobinas pressjour.

– Men det är inget vi hoppas ska bli aktuellt här efter att vi uppfört dessa åtgärder. Framför allt vid skolor där kollektivtrafiken är som allra viktigast vill vi verkligen kunna ha en fungerande busstrafik.