Ida Bauhn från Ingarö har vunnit SM-guld i professionell matlagning och tog därmed hem priset som Årets kock. 

Tävlingsmomenten var att först skapa två olika snacks – ett med löjrom/siklöja och ett med valfri råvara – följt av en kall förrätt med råvaror från nordiska vatten.

Därefter tillaga en varm huvudrätt med anka och till sist skapa en osträtt i söt eller salt tappning.

Allt detta gjorde Ida Bauhn bäst.

– Det känns fantastiskt! Det har varit en dröm i många år att bara få komma till final och så vinner jag alltihop. Det känns nästan overkligt, säger hon.

Ska laga mat åt kungen

Ida Bauhn jobbar till vardags som köksmästare på restaurang Nour i Stockholm.

– Jag är ju svensk mästare i ett år och mycket av min tid kommer gå åt till gästspel i olika sammanhang. Det här öppnar många dörrar, och nya samarbeten, för mig.

Bland annat ska hon få ta fram en egen öl hos Spendrups, skapa Årets rätt och laga mat åt självaste kung Carl XVI Gustaf.

– Det ska bli spännande att höra vad han tycker om min mat. Men prins Carl Philip tyckte alla fall om den.

Kommer Värmdöborna få ta del av din matlagning?

– Ja, kanske, jag har fått flera förfrågningar och erbjudanden av lokala krögare så vi får se.

Ida fick ta emot medalj av prins Carl Philip och en prischeck på 250 000 kronor. Tävlingen avgjordes i Stockholm den 2 oktober.