Grupper av elever står vid sina bord, redo att när som helst berätta om sina projekt för jurymedlemmar och andra besökare på den stationsbaserade minimässan i Turebergshuset.

Presentationerna påminner om pitcharna i SVT:s Draknästet, men utan bedömning av eventuell kommersiell potential, berättar Niklas Sylwan, lärare på Rudbeck.

– Draknästet handlar mer om innovationer. Här bedöms hela processen i ett gymnasiearbete. De ska ha identifierat ett problem, undersöka det, hitta en kreativ lösning, och se om den lösningen är ett lämpligt svar. Det kan leda till ett misslyckat resultat utan att det gör någonting, att ta en risk ingår i uppgiften, säger han.

Fler finalister

Minimässan anordnas för andra året och är ett samarbete mellan Rudbeck och Makerzone, en mötesplats för lärande inom teknik. I fjol hölls den i Makerzones lokaler, men i år har man flyttat till Sollentunasalen för att få plats med fler finalister.

Den stationsbaserade minimässan arrangerades för andra året, som ett samarbete mellan Rudbeck och Makerzone.

Den stationsbaserade minimässan arrangerades för andra året, som ett samarbete mellan Rudbeck och Makerzone.

Tomas Stark

– I fjol hade vi en grupp som gjorde en kurs i programmering för lågstadieelever hos oss. Det var så samarbetet kom till. I år har vi handlett en grupp och de har haft möjlighet att använda vår 3D-skrivare, säger Lisa Eriksson, verksamhetschef på Makerzone.

Förbättring av klassrum

Vid ett av borden sitter Tilde Alstermark, Klara Nordberg och Emelie Hellman. De har arbetat med ta fram klassrum som skulle öka inlärningen på skolan.

– I dag är klassrummen kala och dystra. Vi har kontaktat en arkitekt som har gett oss en moodboard, säger Tilde Alstermark.

– Genom att måla om skulle man skapa stor förändring med små medel. Vi har tagit in offert. Att måla om 13 klassrum skulle kosta 450 000–500 000 kronor, säger Emelie Hellman.

Tilde Alstermark, Klara Nordberg och Emelie Hellman presenterar sitt arbete för kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Anna Juhlin (C).

Tilde Alstermark, Klara Nordberg och Emelie Hellman presenterar sitt arbete för kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Anna Juhlin (C).

Tomas Stark

Anna Juhlin (C), kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande och även en av jurymedlemmarna på mässan, har stannat till för att lyssna på tjejernas presentation och skjuter in en idé:

– Man skulle kunna ta in sommarjobbare som gör arbetet så blir det kanske billigare, och vi skapar arbetstillfällen dessutom!

Idé för att minska köandet

Efter två timmars minglande och pitchade presenterade juryn sitt beslut. Vinnare blev Dominik Gut, Holger Pihl, Isac Larsson och Gabriel Jansson Bulhões med sitt arbete "Flödesoptimering på Rudbeck – minska köerna i korridorerna”.

Så här löd juryns motivering: ”Med en tydlig och väldokumenterad problembild lyckades arbetet på ett snyggt och välarbetat sätt skapa en lösning som dessutom är högst genomförbar. De hade svar på alla frågor med allt från idé till budget och presenterade med stort engagemang. Äntligen slut på trängsel och krockar i skolan!”