Innanför ingången till en nästan folktom strand vid Flatenbadets huvudbad möter vi Kevin Gustafsson, Emanuel Walan och Maya Backman på väg hemåt.

– Det var nog runt 20 grader i vattnet, men knappt några här när vi kom. Det är verkligen skillnad mot när jag var här i början av juli, säger Kevin som bor i Tullinge.

Emanuel bor i Hägersten och Maya i Tyresö. Flatenbadet som den här säsongen fick nya bryggor, eftersom de tidigare blivit skadade av islossningen, är med andra ord värt en utflykt.

Bastuvärme

Uteduscharna som byggts på stranden i sommar får vatten inkopplat när bastuhuset som uppförts fått grönt ljus att tas i bruk. Sommaren må vara över, men mer värme är alltså att vänta.

Bastun finns i en flygel som byggts i samma stil som de övriga k-märkta byggnaderna.

Bastun finns i en flygel som byggts i samma stil som de övriga k-märkta byggnaderna.

I höst invigs nämligen den efterlängtade bastun vid Flatenbadet. Bastu­huset som byggts i samma stil som som de övriga byggnaderna, ritade av arkitekten Paul Hedqvist på 1930-talet, står på platsen där en av flyglarna med omklädningsrum eldhärjades sommaren 2020.

Byggnaden ska först inspekteras och sedan väntar invigning, troligtvis i september. I skrivande stund är datum ännu inte satt.

Rullande holländare

Camping, fiske, bad och citybesök gäller för Jan van der Knaap och Marjolein van der Knaap som rullat in på campingen i Flaten. De konstaterar att Sverige är billigare än folk hemma i Holland sagt.

– Det är fantastiskt att kunna bo så här lugnt och ha så nära till city, säger paret som till vardags bor nära flygplatsen Schipol utanför Amsterdam.

De har också gjort en till observation. Och det gäller något som poppat upp som svampar i skogen de senaste åren i Svea rike. Även Flaten stoltserar med ett antal.

– Det är väldigt mycket padelbanor här i Sverige, säger Jan.

Året runt

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning vill att Flatens naturreservat ska vara ett besöksmål året runt. En del folk rör sig i området denna dag, men i djurslingan som invigdes i våras syns ingen till när Mitt i går där.

Det gör däremot de hemmasnickrade djuren, som kommit till i samarbte mellan Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och Miljöverkstan. En del svampar tittar upp. När vinden blåser i området hörs den annalkande hösten i löven som blivit sprödare och inte längre är lika mjuka och följsamma.

Bästa stranden

Flatenbadet är Stockholms bästa badplats. Det tycker i alla fall Gabriella Peñafiel som tagit bussen hit från Hagsätra. Mitt i möter henne på en av de nya bryggorna.

– Jag åker hit när jag har tid. Det är bra kommunikationer. Och i dag var en fin dag, säger Gabriella som slagit sig ned på en av de nya bryggorna vid Flatenbadets stora bad.

Hon tänker fortsätta bort till de mindre badplatserna för att bada även där.

– Den här sommaren har inte varit så bra, säger Gabriella som verkligen passar på in i det sista.

Läs mer: Här är bilderna då stockholmarna vallfärdade till Flatenbadet