Svenska Dagbladet/Stockholms stadsarkiv

Sandels, Karl/Stockholms stadsarkiv

Förr omgavs området av stängsel. Den som kom till entrén fick plocka upp pluskan och betala "viss entré". Här köar ännu påklädda badgäster sommaren 1937.

Studio Gullers/Stockholms stadsarkiv

Simhoppsuppvisning sommaren 1943. Utöver simhopp arrangerades genom åren bland annat modellbåtstävlingar, uppvisning i vattenskidåkning, båttävlingar och vintertid bil- och mc-tävlingar på isen berättar nätverket Skarpnäcks hembygd om i skriften Flaten. I området fanns också fotbollsplan, två tennisbanor, minigolf och ett lekfält där man mot betalning kunde öva på att köra motorgräsklippare.

Gymnastikföreningen Gymnos under en uppvisning vid Flatenspelen 1943.

Gymnastikföreningen Gymnos under en uppvisning vid Flatenspelen 1943.

Studio Gullers/Stockholmskällan.

Morgontidningen/Stockholms stadsarkiv

Mellan 1935 och 1978 körde staden barn i "badbussar" till Flatenbadet. Rekordnoteringen kan vara 8 000 barn som kördes till det inhägnade "barnbadet" i norr, även om ett par tusen barn var vanligare. Här är det badbuss på gång från Skanstull 16 juli 1942.

Olle Widfeldt/Stockholms stadsmuseum

Den som väntar på något gott... Barnen som kördes till barnbadet serverades mjölk och bulle. Kön var ofta lång, som denna dag 1944. Andra bilder visar hur barnen delades in i fållor efter ålder och kön.

Olle Widfeldt, 1944/Stockholms stadsmuseum

Badbussbarnen fick inte gå till Stora Flatenbadet. Å andra sidan fick de simundervisning, serverades mjölk och bulle och deras väl och ve övervakades badvakter. De sistnämnda knorrade dock ibland: ”Att sitta hela dagen vid en sandlåda var ingen höjdare precis”, sa en badvakt enligt nätverket Skarpnäcks hembygd skrift om Flaten.

Flatenbadet en fin sommardag 1936.

Flatenbadet en fin sommardag 1936.

Stockholmskällan