Till cykelkursen i Skarpnäck, en av alla aktiviteter som Miljöverkstan Flaten står bakom, kommer ungdomar från hela Stockholm för att lära sig cykla.
Några tjejer som redan kan cykla är också på plats när Mitt i besöker kursen. De kommer från Vårby gård.
– Vi tar varje chans att komma hit och träffa alla, säger Sima Baqeri som deltar i den så kallade "Äventyrsgruppen" där hon bland annat lärt sig att åka längdskidor, slalom, skridskor och att cykla i terräng.
Ibland gör Äventyrsgruppen utflykter. Här är en grupp på paddling i Södermanland och har slagit läger vid en sjö.
Jana Eriksson
"Vi har allt"
Miljöverkstan Flaten jobbar för att fler ska ta del av natur och friluftsliv. En viktig del är att erbjuda ungdomar som är nya i Sverige aktiviteter utomhus genom "Äventyrsgruppen". Förra året deltog ungdomar från 36 olika nationer i Miljöverkstans aktiviteter. En annan grupp föreningen jobbar särskilt för är ungdomar med funktionsnedsättning.
– Du kan komma som du är i gympadojor från skola eller jobb. Vi har allt från underställ och raggsockor till redskap och material, säger Maja Löfgren som är en av Miljöverkstan Flatens ledare.
Miljöverkstans ledare Lisa Behrenfelt, Maja Löfgren och Lisa Adelsköld med solsken i blick och mellanmål uppdukat för deltagarna. Detta för att folk ska kunna komma direkt från skola eller jobb.
Anders Björklund
Runt omkring på den asfalterade aktivitetsplanen vid Skarpaby parklek cyklar flera tjejer, alla har utländsk bakgrund. Några är på väg att lära sig cykla. Järfällabon Razieh som är inne på sin fjärde kursdag trampar redan på bra. Det var något hon inte riktigt trodde på från början.
– Mitt mål var att kunna cykla i sommar. Jag har lite dåligt självförtroende men fick höra "du kan, du kan". Nu känns det bra. Jag tänker använda cykel till skola och jobb, säger hon.
Razieh på rull. Efter att ha lärt sig cykla hoppas hon också kunna skaffa egen cykel.
Anders Björklund
Någon egen cykel har hon ännu inte. Men Miljöverkstan samarbetar med Cykelköket i Bagarmossen och därigenom har flera deltagare varit med när övergivna cyklar reparerats och skänkts. Det är något Razieh nu hoppas på.
Zahra gör sin första dag på kursen. Hon började öva med en cykel utan pedaler men gör efter ett tag också sina första meter cyklande.
Anders Björklund
Mandela-priset
Den 17 juni får Miljöverkstan Flaten årets Nelson Mandela-pris vid en ceremoni i Stockholms stadshus. Politikerna i arbetsmarknadsnämnden som utsåg vinnaren pekar på Miljöverkstan som språngbräda för att fler ska ta del av friluftsliv, föreningsliv och gemenskap. I förlängningen menar man det gynnar deltagarnas etablering i samhället och möjligheterna till jobb.
Ahmad Azimi är snart 25 år och vill då fortsätta i Äventyrsgruppen som volontär. Någon cyklingskurs har inte behövts, men här är han på plats för fixa cyklar. "Det är kul och genom Äventyrsgruppen har jag fått både kompisar och kontakter."
Anders Björklund
Razieh som kom till Sverige 2019 tycker att valet av Miljöverkstan är rätt. Under sin första tid i Sverige var Äventyrsgruppen en plats där hon kunde träffa folk utanför sin familj.
– Den är jättebra för deltagarna får hjälp att upptäcka både naturen och platser. Du lär dig till exempel om miljön och hur du kan boka saker. Sedan kan du göra samma saker på egen hand, säger Razieh.
Utöver äran får Miljöverkstan Flaten 100 000 kronor i prispengar.