I veckan har en ny kulinarisk enhet tagit plats i Rålambshovsparken – Langosköket.

Bakom matvagnen står den ideella föreningen Hjälplinan, som jobbar för hjälpa långtidsarbetslösa att komma ut på arbetsmarknaden.

– Än serverar vi bara lángos, men framåt kanske det blir munkar och churros också, säger initiativtagaren Fred Taikon.

Matvagnen har tidigare funnits i ett annat format, kanske bekant för den som haft vägarna förbi Västerort – nämligen som en lángos-kiosk i Vällingby centrum.

https://www.mitti.se/nyheter/fred-vill-hjalpa-langtidsarbetslosa-med-sin-langosvagn/reptjg!hSpy2fEfffjJtsp6KU1ClA/

Alla pengar till deltagarna

Langosköket i Rålis har praktikplatser för fyra, fem personer som arbetstränar. Alla intjänade pengar går till deltagare i projektet.

– Vissa har inte ens pengar att komma hit och praktisera, då får de pengar till SL-kort. Kanske behöver de referenser, så jobbar de här och sedan rekommenderar vi dem vidare till pizzerior och bagerier.

Varför hjälper ni just arbetslösa?

– Har du någonsin varit arbetslös? Det är skitjobbigt. Att bara leta röda priser i matbutiken, måste säga nej när barnen vill klippa håret. Därför har det blivit så.

Förra veckan kom vagnen på plats. Nu står den i korsningen Rålambshovsleden/Smeddsuddsvägen varje dag, ungefär från klockan 12 till 20, lite beroende på vädret. Planen är att den ska vara kvar till vintern, och förhoppningen är att de snart kan byta till en större vagn.