Hickory open har blivit ett återkommande inslag på Bro-Bålsta sedan flera år. Precis som förr genomförde man i år dels en individuella slagspelstävling, dels greensometävlingen Stig-Helmer Competition, som instiftades av Lasse Åberg 2014.

– Den var väldigt populär. Vi hade tjugo deltagare– nära all time high, berättar Patric Andersson, ord­förande för Hickorykommittén på Bro-Bålsta.

Totalt lockade tävlingarna runt 80 deltagare.

– Det var en väldigt lyckad helg och vi hade tur med vädret. Inte för varmt, inte för kallt, konstaterar Patric Andersson och förklarar att de flesta spelar med replikor­ av klubbor som användes på 1920-talet.

Något som inte blev en hole in one var möjligheten man gav golfjuniorer, att utan kostnad få låna var sitt set av professionellt renoverade hickorygolfklubbor. Tyvärr dök inga upp.

– Vi tror att det kanske krockade med skolavslutningar, men vi försöker slå ett slag för golfhistoria och på hösten kommer vi för andra året i rad att ha en utflyktsdag för eleverna som går på golfgymnasiumi Upplands-Bro.

– Det var väldigt uppskattat förra året. De får lite perspektiv­ och inser att golf inte började med Tiger Woods samt att utrustningen i början inte alls är som i dag och kräver något annat, menar Patric Andersson som själv fastnade för sporten 1999.

– Det var framför allt intresse för historia och P.G Woodhouse (engelsk författare, reds.anm) som lockade mig.

– När jag började hade svenska mästerskapet i hickorygolf väl tio deltagare. När vi anordnade mästerskapet 2014 var det 105. Det är en växande sport.