Foto: Veronica Johansson/arkiv/Mostphotos

I dag startar vaccineringen av vårdpersonal i Stockholm

I dag, tisdag, startar vaccineringen av viss vårdpersonal i Stockholm. – Det handlar ytterst om att personal i kritisk vård inte själva ska bli sjuka, säger regionens vaccinationssamordnare Magnus Thyberg.

  • Publicerad 05:00, 12 jan 2021

I vaccinationen mot covid-19 vaccineras först de grupper som har störst medicinskt behov. Men nu väntar en överlappning mellan olika vaccinationsgrupper, och viss vårdpersonal, till exempel iva-anställda, ska vaccineras för att klara att upprätthålla nödvändig vård.

"Finns risk för smitta"

– För att upprätthålla vården är det nödvändigt att också vaccinera vissa i den personalgrupp som vårdar covid-patienter. Det handlar ytterst om att personal i kritisk vård inte själva ska bli sjuka i covid-19. Även om de arbetar i skyddsutrustning i sitt arbete, finns det en risk att de smittas precis som vem som helst av oss, när de rör sig i samhället. Därför ska dessa grupper erbjudas vaccination tidigt, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Det är de nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten som har gett varje region möjlighet att prioritera viss hälso- och sjukvårdspersonal i vaccineringen mot covid-19.

Region Stockholm vill snabba på vaccinering av vårdpersonal

Ansträngt läge

I fredags vårdades 685 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller geriatrisk vård i länet. Samtliga av länets sjukhus jobbar i så kallat förhöjt beredskapsläge, och läget är mycket ansträngt. Det blir nu upp till ledningen på respektive sjukhus och vårdinrättning att bestämma vilka personalgrupper som ska erbjudas vaccination först för att kunna klara av den vård som behövs för covid-19-patienter.

I veckan inleds även vaccination av personalen i den kommunala vård och omsorgen, och runt 58 000 anställda i kommunal vård och omsorg kommer nu att erbjudas vaccination, meddelar regionen.
https://www.mitti.se/nyheter/nya-pandemilagen-butiker-och-gallerior-kan-stangas/repuah!IRLJidllSfUQDLSnA8Qkhg/

Järfälla bland de första att vaccinera